Vaatamata raskustele kujunes Woodstocki festivalist hipisid ühendav suursündmus.Foto: Wikimedia Commons
Maailm
15. august 2020, 07:15

MINEVIKUHETK | 15. august: algas hipide sümboliks kujunenud Woodstocki muusikafestival

15. augustil 1969. aastal algas kolmepäevane Woodstocki muusika- ja kunstifestival. Legendaarne üritus märkis hipiliikumise kõrgpunkti.

„Kolm päeva rahu ja muusikat“ – nii kujutati reklaamplakatitel suurt muusikafestivali, mis toimus Woodstocki linnast 70 km kaugusel asuva Betheli piimafarmi 600aakrisel põllul. Kuna Woodstocki linnake oli hipimainega, nimetati üritus just selle lähedalasuva linna järgi. Märgiliseks saanud festivali organiseerisid neli võrdlemisi kogenematut korraldajat, kes suutsid aga esinema kutsuda 1960-ndate suurimad rokkartistid: Jimi Hendrix, the Who, Jefferson Airplane, the Grateful Dead, Janis Joplin, Creedence Clearwater Revival, CSNY, Joe Cocker jne. 

Festival hakkas korraldajate jaoks kohe alguses valesti minema. Nii Woodstocki kui ka Wallkilli linnavalitsused ei andnud luba ürituse korraldamiseks. Korraldajad aitas hädast välja farmer Max Yasgur, kes lubas oma põllumaal ürituse läbi viia. Kuigi Woodstocki festival oli mõeldud piletitasuga ürituseks, puudusid kohapeal turvameetmed ning suurem osa rahvast pääses tasuta sisse. Betheli piimafarmi põllule tuli kohale üle 400 000 inimese. 15. augusti hilisõhtul alanud tugev vihmasadu muutis põllumaa mudamülkaks, ent kõigele vaatamata valitses inimeste seas kokkukuuluvustunne ning ülev meeleolu – sellele aitasid muidugi kaasa ka suurtes kogustes tarbitud narkootilised ained.

Head esinejad ning psühhotroopsed ained tekitasid üleva meeleolu. Foto: Wikimedia Commons

Woodstocki festival pakkus pealtvaatajatele meeldejäävaid emotsioone, ent viis korraldajad peaaegu pankroti. Neil oli aga õnnestunud säilitada filmi- ja lindistamisõigused, mis tõi järgneval aastal festivalil põhineva dokumentaalfilmi linastudes neile kaotatud raha kuhjaga tagasi. Vaid vähesed muusikafestivalid saavutasid Woostockiga võrdse taseme inimeste rahulolu ning esinejate rikkalikkuse osas. 1994. ja 1999. aastal korraldati samas paigas ka teine ja kolmas Woodstocki festival