Foto: PantherMedia/Scanpix
Eesti
2. august 2019, 00:06

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas Eestis leiti lendlehti seintelt ja merest

Moskva kuulutas 1930. aastal 1. augusti üleüldiseks töölismeeleavalduste päevaks. Tallinnaski ilmus majaseintele Venemaal trükitud lendlehti, milles kutsuti maksvat korda kukutama, ning kirjutusmasinal trükitud kommunistide Tallinna komitee hoiatust, et sõja alguseni on jäänud mõned päevad: vaja oleks üleüldist streiki korraldada.

Rahvas ei tulnud tänavaile. Streikima ka ei hakanud. Osalt võisid kommunistid oma läbikukkumist vabandada sellega, et keskpäevast alates käis üle Tallinna erakordselt äge äikesevihm, mis uputas tänavaid. Muu hulgas põletas Kosel välk maha linna metsade valitseja maja.

Haruldane leid tehti sel päeval Loksa lähedal Pauspea küla rannast. Merest leiti pitseeritud pudel, milles oli suur hulk venekeelseid lendlehti. Need kutsusid ülestõusule Venemaal. Üleskutse olid kirjutanud end Vene talupoegade tööparteiks ja talupoegade Venemaa keskkomiteeks kutsuvad organisatsioonid. Nad kinnitasid, et Venemaa kommunistid on 13 aastat talupoegi petnud ja viinud riigi väljapääsmatutesse raskustesse. Lendlehtedes süüdistati, et võimud on tapnud kümneid tuhandeid ja vangi heitnud sadu tuhandeid. Kuus miljonit talupoega on aga nälga surnud. 

„Aeg on alata võitlust. Ärgem andkem kommunistidele vilja. Vili on teie sõjariist,“ öeldi lendlehtedes.