Foto: ARNO SAAR
Eesti
30. juuli 2019, 00:10

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas küüditati president Päts ja tema pere (7)

Presidendikantselei endine ülem Elmar Tambek sai Konstantin Pätsi ja tema pere küüditamise kohta andmeid presidendi poja Leo Pätsi käest.

„Presidenti tulnud küüditama (Kloostrimetsa tallu 30. juulil 1940) Maksim Unt koos 3-4 nõukogude venelasega... Unt olevat seletanud, et temal kui siseministril olevatel andmetel tahetavat presidendi elu kallale kippuda, mispärast olevat soovitav, et ta muudaks ajutiselt oma elukohta. Unt küsinud presidendilt, kas ta on nõus sõitma mõneks ajaks N. Liitu, kus olevat vastav nõusolek olemas. President olevat vastanud, et ükski eestlane ei tee temale atentaati ja et tema ei lahku vabatahtlikult Eestist... Üks venelasist ütelnud presidendile, et sel polevat tähtsust, kas ta tahab lahkuda vabatahtlikult või mitte. Ta viidavat nagunii minema koos kogu perekonnaga. Parem hakaku kohe endid valmis seadma, et kolme tunni pärast, kui autod tulevad järele, oleks kõik vajalik pakitud.“

Päts küüditati koos poja Viktori ja minia Helgiga ning lastelaste, seitsmeaastase Matti ja nelja-aastase Hennuga. Poeg Leo jäi maha, et talu likvideerimist korraldada. Hiljem põgenes ta Soome. President ja tema pere viidi Baškiiriasse. Ufaas olid nad kohal 9. augustil ja majutati kesklinna viietoalisesse korterisse. 

Eesti 11 endisest riigivanemast vangistati esimesel okupatsiooniaastal üheksa.