Foto: Teet Malsroos
Eesti
23. juuli 2019, 00:12

Tõnis Erilaiu lehesaba | Kuidas sinine rattur grammofoni saatel kinni võeti

Siniseks ratturiks kutsutud varas hoidis 1929. aasta juunis-juulis hirmu all vähemalt kolme Lõuna-Eesti maakonda. Ta puistastalusid päise päeva ajal, kui inimesed olid põllutööl. Ühes talus tuli talle õue peal perenaine vastu, aga polnud häda – mees hakkas libekeelselt teed pärima. Lahke perenaine juhatanudki. Hiljem avastas ta tuppa minnes, et laheda jutuga noormees oli minema viinud mitu uuri ja arvata 100 krooni raha.

Muu kõrval jõudis sinises ülikonnas ringi sõitnud varas mitu jalgratastki pihta panna. Käis  neid isegi Tallinna pandimajja pakkumas.

Aga nagu ikka tuli ka sinisele ratturile lõpuks pill pika ilu peale. Pidigi tulema, sest kinnivõtmisel selgus, et 22aastase meistervarga nimi oli Oskar Pill.

Viljandi kriminaalassistent Raudsepp oli kuulnud Pärsti metsas grammofoni lõugamist ja läks vaatama, mis toimub. Nii ta Vastemõisast pärit Pilli leidiski. Mees oli lõbusas tujus, jõi eetrit ja vahetas grammofonil  plaate. Need, mis ei meeldinud, lõi kildudeks. Grammofoni oli ta ühelt metsavahilt koos tosina plaadiga varastanud, aga imelik küll – ostis ka oma raha eest aiva plaate juurde.

 Kohus saatis sinise ratturi kaheksaks aastaks vangiroodu. Kuid juba 1937. aastal oli ta väejooksiku ja sarivargana uuesti kohtu ees ning sai kümme aastat varasemale veel lisaks.