Väljakaevamised Ida-Tallinna Keskhaigla õuel, kõneleb osteoloog Martin MalveVideo: Stanislav Moshkov
Maailm
9. juuli 2019, 17:03

ÕL VIDEO JA FOTOD | AJALUGU: Savist piip kulutas mehe hammastesse augu (5)

Väljakaevamised tänase Ida-Tallinna Keskhaigla territooriumil on toonud põnevaid avastusi ja arheoloogilist leiuainest – näiteks teadis osteoloog (luu-uurija) Martin Malve näidata pealuud, mille kunagine kandja oli hammastesse piibuga augu kulutanud.

Ida-Tallinna Keskhaigla koha peal asus 18-19. sajandil Vene garnisoni sõdurite hospidal, mille kalmistule maeti sõdureid ja nende perekondi. Tartu Ülikooli osteoloog ja arheoloog Martin Malve sõnul on kindel, et tegemist on tõepoolest venelastega – inimestele on hauda kaasa pandud vasest ihuristid.

Esialgsel hinnangul ei ole luudel vägivalla tunnuseid, kuid täpsemalt selgub see alles pärast väljakaevamiste lõppu laboris. Kirstud on aga Malve väitel maetud üksteise otsa – mitte küll samal ajal, kuid ühte maalappi on kasutatud korduvalt mitme haua jaoks.

Teadlane tutvustas ka pealuud, mille ülemiste lõikehammaste vahele olid toona ülipopulaarsed Madalmaadest pärit savist piibud augu kulutanud. Samuti oskas osteoloog rääkida horisontaalsest stressijoonest kolju hammastel, mis võib viidata kas lastehaigusele või suisa näljahädale noores eas.

Luude uurimine justustabki teadlase sõnul inimestest kõige otsesema loo – hospidalikalmistult leitud luude põhjal saame hinnata nende elukvaliteeti, mida nad tegid ning mis haigused neil olid – hinnata seda perioodi, kui tänapäevases mõistes meditsiin puudus.