Iran Airile kuuluv Airbus A300 lennuk. Sarnane sellele, mille ameeriklased alla tulistasid.Foto: Wikimedia Commons
Maailm
3. juuli 2020, 07:15

MINEVIKUHETK | 3. juuli: ameeriklased tulistasid alla Iraani reisilennuki (5)

3. juulil 1988. aastal tulistas Ameerika Ühendriikide mereväe laev USS Vincennes Pärsia lahe kohal ekslikult alla Iraani reisilennuki Iran Air 655. Hukkus 290 pardal viibinud inimest.

Iran Air lend 655 pidi lendama Teheranist Dubaisse, ent kahjuks lasti lennuk mudeliga Airbus A300 Iraani õhuruumis alla. Lennuk oli lendamas mööda oma tavapärast lennumarsruuti, alustades 3. juulil teekonda kell 10.17 kohaliku aja järgi. Distants oli lühike ning lennuk edastas ka õiget koodi, mis pidi vastama tsiviillennule. 

Samal hommikul läbis Ameerika mereväe alus USS Vincennes Hormuzi väina, kui laevalt pärinev helikopter teatas, et Iraani patrulllaevalt avati nende vastu käsirelvadest tuli. USS Vincennes sisenes seepeale kõigepealt Omaani ning hiljem Iraani territoriaalvetesse, jälitades kõnealust patrulllaeva. Samal ajal nähti radaritelt, et lähenemas on lennuk, milleks arvati olevat Iraani õhuväele kuuluv F-14 Tomcat. Saamata lennukiga kontakti, tulistas USS Vincennes välja kaks raketti, millest üks tabas sihtmärki, milleks osutus Iran Airi lend 655. Lennuk hävis ning kukkus merre. Juhtunud tragöödias hukkus 290 inimest, kellest 66 oli olnud lapsed. 

USS Vincennes oli üritanud lennukiga ühendust võtta kümnel korral, kasutades nii militaar- kui ka tsiviilsagedusi. Iraani valitsuse sõnul ei kasutanud Ameerika Ühendriikide laev reisilennukite tuvastamiseks mõeldud kolmanda režiimi tsiviilsagedusi, mille kaudu oleks olnud võimalik hoiatusi kuulda. Paljud analüütikud on kritiseerinud USS Vincennesi kapten William C. Rogersi tegevust liigse agressiivsuse pärast pingelises piirkonnas. Vastupidiselt mitmete laeva meeskonnaliikmete väidetele, salvestas aluse radarisüsteem andmeid, mis näitasid, et Iran Airi lennuk edastas tsiviillennule vastavat koodi.

Kuigi Ameerika Ühendriigid ei võtnud süüd omaks, lepiti Iraaniga 1996. aastal Rahvusvahelise Kohtu kaudu kokku, et USA valitsus maksab kohutava tragöödia tõttu lennus hukkunute lähedastele 61,8 miljonit dollarit valuraha.