SS-i juhtfiguurid Kurt Daluege (vasakul) ja Heinrich Himmler (keskel) ning SA juht Ernst Röhm (paremal) 1933. aasta augustis. Foto: Wikimedia Commons
Maailm
2. juuli 2020, 07:15

MINEVIKUHETK | 2. juuli: lõppes Hitleri korraldatud pikkade nugade öö (14)

2. juulil 1934. aastal lõppes poliitiliste mõrvade sari, mida on tuntud ka pikkade nugade öö ning operatsioon Koolibri nime all. Hitler kõrvaldas aktsiooni käigus poliitilised oponendid, keda ta ei usaldanud.

30. juunil 1934. aastal alustas Adolf Hitler puhastustööga Natsionaalsotsialistliku Saksa Töölisparteis. Tapmistelaine suunati enamjaolt partei vasaktiiva juhtivate tegelaste suunas. Mõrvati ka tähtsamaid natsismivastaseid konservatiivseid isikuid. Paljud tapetutest olid pruunsärklastest rünnakrühma Sturmabteilung (SA) liikmed. Hitler nägi SA iseseisvuses ning vägivallakalduvustes ohtu oma äsja saavutatud poliitilisele võimule.

Kuna natside parteis sotsialistlikku suunda toetanud SA juht Ernst Röhm oli Hitleri üks väljapaistvamaid poliitilisi rivaale, oli puhastustöö üheks peamiseks ülesandeks just tema tapmine. Sellega soovis Hitler lepitada ka Saksa relvajõudude Reichswehri juhtkonda, kellele olid hakanud Röhmi ambitsioonid samuti muret tekitama. Natsirežiimi ajal nimetati puhastusoperatsiooni Röhmi putšiks, mis oli pigem vaid ideoloogilise tagamõttega – pole leitud ühtegi tõendit, et mõrvad aitasid ära hoida Röhmi oletatava riigipöörde.

Pikkade nugade öö käigus arreteeriti üle tuhande inimese. Hukatud ohvrite arv ulatus sadadesse. Hitleri käepikendusena võtsid mõrvamise enda hooleks sõjaväeline organisatsioon SS ja salapolitsei gestaapo. Puhastusoperatsioon andis Natsirežiimile õiguslikku toetust, sest olulistel kohtadel seisnud teisitimõtlejad lihtsalt tapeti või heideti vangi. Pikkade nugade öö oli Saksa valitsuse pöördepunktiks, mis kinnitas rahva jaoks kuvandi Hitlerist kui ülimast kohtumõistjast ja juhist. Röhmi surmaga 2. juulil saavutas Hitler ka loodetud relvajõudude Reichswehri ehk tulevase nimega Wehrmachti toetuse. Elimineeriti ka SA poolt kardetud oht.