Charles Blondin ületas köiel Niagara juga ka oma mänedžeri seljas kandes.Foto: reddit.com/chubachus
Maailm
30. juuni 2020, 07:15

MINEVIKUHETK | 30. juuni: akrobaat Charles Blondin kõndis köiel üle Niagara joa

30. juunil 1859. aastal läbis prantslane Charles Blondin 340 meetri pikkuse vahemaa üle Niagara joa – jalge all oli tal vaid köis.

1824. aastal ilmavalgust näinud Charles Blondin, sünninimega Jean François Gravelet, oli prantsuse köielkõndija ja akrobaat. Ta alustas oma karjääri juba noore poisina. Viieaastasena saadeti ta Lyoni akrobaatikakooli ning vaid kuus kuud hiljem esines ta avalikkuse ees. „Imelapse“ nime teeninud poiss sai kiirelt oma osavuse ning akrobaatiliste etteastete originaalsusega rahva lemmikuks.

1855. aastal rändas Blondin USAsse. Teatrijuht William Niblo ärgitas akrobaati New Yorgis koos Raveli trupiga esinema. Temalt tuli ka mõte, et Blondin võiks ületata köiel Niagara joa. Just see trikk tegigi Charles Blondini kuulsaks. 30. juunil 1859. aastal võttiski ta hirmutava köielkõndimise ette. Kanada-USA piiril asuva Niagara joa üle kõrguv köis oli 340 meetrit pikk ning 8,3 cm lai. Köis asus 49 meetri kõrgusel veepinnast Vikerkaaresilla lähedal. Blondin läbis teekonna edukalt ning sai hetkega maailmakuulsaks. Hiljem käis ta mitmeid kordi köiel üle sama koha, kuid erineval teatraalsel viisil: kinniseotud silmadega, kotis, käru lükates, karkudega, teist meest seljas kandes jne.

Huvitaval kombel ei hukkunud mees oma üliohtlike etteastete käigus, vaid hoopis 72aastasena diabeeti. Blondini nimi sai tema eduka karjääri tõttu köielkõndimise sünonüümiks.