Taasrajatud Globe teater. Illustratsioon aastast 1647.Foto: Wikimedia Commons
Maailm
29. juuni 2020, 07:15

MINEVIKUHETK | 29. juuni: Londonis põles maha teatrimaja Globe (2)

29. juunil 1613. aastal põles maha ikooniline Globe teater Londonis. Seal esilinastus suur osa William Shakespeare'i näidendeid.

Globe teatrimaja ehitati Shakespeare'i näitegrupi Lord Chamberlain's Men poolt 1599. aastal. Selleks kasutati puitu, mis pärines Londoni esimesest paiksest teatrimajast – 1576. aastal rajatud Burbage teatrist. Nagu teised tollased teatrid, oli ka Globe ringikujuline puidust struktuur, mille ühes otsas asus lava. Teisel pool asunud rõdudele mahtus istuma ligi 1000 inimest. Vaesemad pealtvaatajad võisid seista – neid mahtus hoonesse veel kaks korda enam.

1613. aasta 29. juuni pärastlõunal etendati teatris näidendit „Kõik on tõene“, mis on tänapäeval tuntud kui „Henry VIII“. Kui esimeses vaatuse lõpus tulistati Henry VIII kehastanud näitleja saabumisel kahuritest, ei pannud pea keegi pealtvaatajatest tähele, et tükike põlevat materjali oli sattunud teatri õlgkatusele. Isegi kui hakkas levima suits, ei lasknud keegi end sellest häirida, sest kõigi silmad olid suunatud etendusele. Minutite jooksul levis tuli aga üle katuse ning Globe oli määratud hukkumisele. Alles siis algas paanika. Külastajad tormasid kiiruga teatrist välja, jättes maha isegi oma mantlid.

Keegi teadaolevalt põlengus surma ei saanud, ent linna kuulsaim teatrimaja oli rusudes. Päev oli olnud ka palav ning kuiv. Hoone põles maha vaid veidi enam kui tunniga. Leek haaras ka kõrvalmaja. Kuigi see oli löök Shakespeare'ile ning tema teatrigrupile, ehitati Globe aastaga taas üles ning näidendid said jätkuda.