Potjomkin 1906. aastal, mil ta kandis juba nime Panteleimon.Foto: Wikimedia Commons
Maailm
27. juuni 2020, 07:15

MINEVIKUHETK | 27. juuni: soomuslaev Potjomkinil algas mäss

27. juunil 1905. aastal puhkes Vene soomuslaeval Knjaz Potjomkin-Tavritšeski mäss, milles on isegi nähtud Vene 1917. aasta revolutsiooni esimest ilmingut.

Soomuslaev Potjomkini ehitamist alustati 1898. aastal Nikolajevis. Seitse aastat hiljem valminud alus sai nime 18. sajandi vürsti Grigori Potjomkini järgi, kes oli tuntud kui Katariina Suure soosik. Laev sai kuulsaks sellel toimunud 1905. aasta mässu tõttu, kus meeskonnaliikmed ohvitseride vastu üles tõusid. 

Vene-Jaapani sõja tõttu saadeti tsaaririigi kogenumad ohvitserid Vaiksele ookeanile, et sealseid kaotuseid paigata. Kohale jäid peamiselt värskelt värvatud sõdurid ning ebapädevad ohvitserid. Kuuldused katastroofilisest Tsushima lahingust olid ka kodumaal kõigi sõdurite moraali nii alla viinud, et väiksemgi säde oleks lahvatanud suurema katastroofi. Situatsioonist võttis viimast Musta mere sotsiaaldemokraatliku organisatsiooni keskkomitee, mis valmistas ette mässu, mis pidi ideaalis toimuma kõigil laevastiku alustel.

7. juulil 1905. jäädvustatud foto Potjomkini mässajate juhtidest. Foto: Wikimedia Commons

27. juunil tegi Potjomkin Ukraina ranniku läheduses relvaharjutusi, kui mitmed sõdurid keeldusid söömast roiskunud lihast valmistatud boršisuppi, milles olid vaglad. Ülestõusu käivitas hetk, kui Tallinnas sündinud kapteni asetäitja Ippolit Giljarovski lubas meeskonnaliikmed söömisest keeldumise tõttu maha lasta. Ta kutsus tekile mereväelastest valverühma, et meeskonda hirmutada. Puhkes verevalamine ning Giljarovski tapeti. Ülestõusnud tapsid seitse Potjomkini ohvitseri, kaasaarvatud kapten Jevgeni Golikovi. Mässajad lõid omavahel 25 mehest koosneva komitee, mis otsustas suunduda Odessasse. Mäss laienes ning ülestõusnute kätte sattus veel mitu alust.

Vene võimud saatsid mässu maha surumiseks sündmuspaika kaks eskaadrit, mis ei suutnud aga Potjemkini meeskonnale midagi teha, sest ka nendesse kuuluvates laevades tekkisid probleemid käsuliiniga. Mässajatel lõppesid peagi aga varud, seega sõitis Potjomkin Rumeenia rannikule pakku. Potjomkini meeskond võeti 7. juuni hilisõhtul Rumeenias vastu, kuid nad pidid relvad maha panema. Mässajad tegidki nii ning üritasid ka Potjomkinit enda järel põhja lasta, ent võimudel õnnestus see päästa. Laev viidi tagasi Venemaale ning nimetati ümber Panteleimoniks.