Henry VIII kroonimine Canterbury katedraalis.Foto: Wikimedia Commons
Maailm
24. juuni 2020, 07:15

MINEVIKUHETK | 24. juuni: Henry VIII krooniti Inglismaa kuningaks

24. juunil 1509. aastal krooniti Inglismaa kuningaks Henry VIII. Ta oli Tudorite dünastia teine monarh Inglise troonil.

Pidustused uue kuninga kroonimiseks algasid juba 21. juunil, kui Henry Tudor Greenwichist Londoni Towerisse saabus. Mehele pidi Canterbury peapiiskop krooni pähe asetama suvisel pööripäeval – 24. juunil.

Kõik kulges plaanipäraselt. Henry ja tema (esimene) abikaasa Aragoni Katariina kõndisid hommikul umbes kella kaheksast Canterbury katedraali, kus neid ootas ees rahvamass ning piiskopid. Peapiiskop William Warham esitles Henryt rahvale, öeldes traditsioonilist väljendit „Kaua elagu kuningas!“ neli korda. Henry võiti pühade õlidega ning Warham asetas talle krooni pähe. Kohe pärast Henryt krooniti Katariina Inglismaa kuningannaks. Kuninglik kaaskond naases Westminister Halli, kus algas pidulik bankett. Õhtul toimusid rüütliturniirid ning pidu kestis mitu päeva. Tegu oli ju ikkagi ühe ajastu lõpu ning uue algusega.

Henry VIII-st sai üks kuulsamaid valitsejaid Inglismaa ajaloos. Ta pidas tihti sõdu ning üritas alati oma ja riigi varandust kasvatada, ent talle meeldis ka raha kulutada. Peamiselt teatakse teda kui kuningat, kes abiellus kuus korda. Ta reformeeris abielude tõttu ka Inglise kiriku, eraldades selle paavsti mõjuvõimu alt, määrates ennast kõrgeimaks kirikupeaks. Henry investeeris tugevalt Inglimaa sõjalaevastikku, mis sai tema ajal märkimisväärselt tugevaks jõuks Euroopa meredel.