Paul DurousseauFoto: Vida Press
Maailm
6. september 2019, 18:18

AJALOO VÕIKAMAD MÕRTSUKAD | Taksojuht Paul Durousseau tutvus ohvritega tööpostil (11)

Paul Durousseau ehk „Jacksonville'i sarimõrvar“ kägistas kuue aasta jooksul surnuks seitse noort naist, kellest mitut oli ta eelnevalt taksoga sõidutanud.

Paul Durousseau sündis Texase osariigis Beumontis 1970. aastal. Tema lapsepõlvest pole avalikult palju teada, kuid pärast keskkooli lõpetamist asus mta tööle turvamehena. Mehele määrati esimene kriminaalkaristus 1991. aastal Californias tulirelva kandmise eest. 1992. aastal liitus mees USA armeega ning saadeti Saksamaale, kus ta kohtas oma tulevast abikaasat Natocat. Saksa ametivõimud kahtlustavad, et mees võis juba tol ajal tappa seal mitmeid kohalikke naisi.

1997. aastal süüdistati teda kodumaal noore naise röövimises ja vägistamises. Durousseaul õnnestus tollal nendest süüdistustest pääseda. Siiski sattus ta kaks aastat hiljem ka teiste pahategude tõttu sõjakohtu ette, kes ta armeest autult välja viskas. Pärast seda kolis mees koos abikaasaga Floridasse Jacksonville'i linna. Ta alustas seal 2001. aastal tööd bussijuhina, ent hakkas peagi taksojuhiks ettevõttes Gator City Taxi Company – ettevõte ei suutnud mehele taustakontrolli teha ning on tõdenud, et Durousseau võis mõne ohvriga kontakti saada tänu taksojuhina töötamisele.

Durousseau esimene kindlaks tehtud tapmine toimus juba kuu pärast 1997. aasta süüdistust. Mees oli vägistanud ning juhtmega surnuks kägistanud 26aastase Tracy Habershami. Durousseau polnud algselt kahtlusalune, ent hilisem DNA analüüs sidus teda siiski kuritööga. Järgmisena tappis mees kahe aasta pärast samal moel 24aastase Tyresa Macki.

Paul Durousseau end 2007. aastal kohtus kaitsmas. Foto: murderpedia.org

Edaspidised mõrvad toimusid Jacksonville's, kus ta alustas tapmistelainet 2002. aasta lõpus, kui kraavist leiti 18aastase Nicole Williamsi surnukeha. Durousseau järgmine mõrv toimus juba paar nädalat hiljem – 19aastane Nikia Kilpatrick leiti kodust Durousseaule omasel viisil tapetuna. Tapetud naise kodust leiti ka tema kaheksakuune ja kaheaastane poeg, kes olid alatoidetud, ent elus. Hiljem avastati, et naine oli olnud surres kuuendat kuud rase.

Durousseau tappis kindla süsteemi järgi – kõik tema ohvrid olid noored afroameeriklastest naised. Ka mõrvamine toimus alati samal viisil – ohvrit paelaga kägistades ning eelnevalt vägistades. Vaid veidi rohkem kui nädal aega pärast Kilpatricku juhtumit, tappis Durousseau täpselt sarnaselt oma järgmise ohvri – 20aastase Shawanda McCallisteri, kes oli samuti rase. Tol hetkel oli Durousseau juba taksojuht ning tutvus naisega tõenäoliselt tööpostil. Mehe kaks viimast ohvrit olid 17aastane Jovanna Jefferson ning 19aastane Surita Cohen. Nende laibad leiti 2003. aasta veebruaris ehitusplatsi kraavist. Tunnistajad olid aga näinud ohvrite kadumise ööl neid koos taksojuhiga, kelle kirjeldused vastasid Durousseaule.

Taksojuht Paul Durousseau vahistati ning ta mõisteti tollal süüdi viies mõrvas. Neli aastat hiljem määrati talle surmanuhtlus mürgisüsti läbi, ent seda muudeti, kuna kohtunike otsus polnud üksmeelne. Ise on mees väitnud, et ta oli küll kolme tapetud naisega seksuaalses vahekorras, ent ei mõrvanud neid. 2017. aasta jaanuaris lükati tema surmanuhtluse otsus täielikult ümber.