Ainus teadaolev foto kannibal Karl Denkest.Foto: Wikimedia Commons
Maailm
28. juuni 2019, 18:18

AJALOO VÕIKAMAD MÕRTSUKAD | Preisi kannibal Karl Denke (6)

Karl Denke ehk „Ziębice kannibal“ oli 20. sajandi alguses tegutsenud sarimõrvar ja kannibal, kelle ohvriteks olid kodutud hulkurid ja rändajad. 

Denke varasest elust pole palju teada, ent ta sündis 1860. aastal Sileesia aladel tollases Preisi kuningriigis. Tänasel päeval nimetatakse tema sünni- ja elukohta Ziębice linnaks. Mees sirgus üles jõukas talupidajate perekonnas, ent ta oli olnud juba noorena raskestikasvatatav poiss. Lõpetades põhikooli, asus Denke aedniku juurde õpipoisiks ning 25aastaselt alustas iseseisvat elu. Samal ajal suri ka tema isa, kelle pärandus läks Karli vanemale vennale. Tulevane mõrvar proovis ka ise põllumehe-elu, ent see talle ei sobinud. Ta ostis endale hoopis väikese majakese. Kontrollimatu inflatsiooni tõttu kaotas mees oma säästud ning pidi maja maha müüma, ent keeldus sellest lahkumast. Ta jäi väiksesse keldrikambrikesse elama ning sai peagi kohaliku kiriku orelimängijaks. Karl Denke oli kohalikus kogukonnas hinnatud mees, kus teda kutsuti „Papa Denkeks“.

Maja, kus Denke oma veretööd toime pani. Foto: wroclaw.pl

Teadmata põhjustel muutus Denke käitumine ning iseloom 20. sajandi alguses. Ta tappis oma esimese ohvri Ida Launeri 1903. aastal. Sellest hetkest jätkas ta mõrvu – ta tappis kümneid inimesi ning sõi nende liha. Et sellest veel vähe poleks, müüs ta inimliha turul sealiha nime all teistele linnaelanikele ning pakkus seda toiduna ka külalistele. Samuti valmistas ta ohvrite nahast vöösid ning trakse. Denke jahtis enamjaolt hulguseid ning rändajaid mõlemast soost. Kuidagi õnnestus tal ohvrid oma majja kutsuda ning need seal kirvega tappa. Kui õnnetud ohvrid oli surnud, eemaldas Denke tapariistaga nende jäsemed.

Ziębice kannibali tapmised lõppesid 21. detsembril 1924. aastal, kui ta üritas ebaõnnestunult mõrvata meest nimega Vincenz Olivier. Ohver suutis põgeneda ning andis Denke kohalikele ametivõimudele üles. Korrakaitsjad saabusid mõrvari majja ning leidsid läbiotsimise käigus 12 ränduri isikut tõendavad dokumendid, riideid, erinevaid konte, soolatud inimliha ning potitäie rasva. Leitud jäänuste järgi spekuleerisid politseinikud, et Denke ohvriks langes vähemalt 42 inimest – kindlad oldi 30 tapmises. Preislasest kannibal arreteeriti ning toimetati trellide taha. Vaid päev hiljem poos 64aastane Karl Denke end vangikongis üles.