Nõukogude Liidu juht Jossif Stalin ning Eestis riigipöörde organiseerinud Andrei Ždanov.Foto: Wikimedia Commons
Eesti
21. juuni 2020, 07:15

MINEVIKUHETK | 21. juuni: Eestis sai võimule venemeelne nukuvalitsus (16)

21. juunil 1940. aastal korraldas Nõukogude Liit Eestis riigipöörde, millega astus ametisse nõukogudemeelne Johannes Vares-Barbaruse nukuvalitsus.

17. juunil okupeeriti Eesti 100 000 Nõukogude armee sõjaväelase poolt. Kaks päeva hiljem saabus siia ka Stalini erivolinik Andrei Ždanov, kelle juhendamisel lavastati 21. juunil „demokraatlik“ riigipööre. Kõnealuse päeva hommikul liikusid Tallinna tööstustes ringi agitaatorid, kes meelitasid töölisi tööd katkestama ning tänavatele meelt avaldama minna. Hommikusel valitsuse koosolekul soovis president Konstantin Päts, et Riigikogu kokku kutsutaks. See idee laideti maha. Johan Laidoner arvas, et kuna võõrväed oli konfliktideta Eestisse lastud, pole Ždanovil põhjust valitsusega seonduvaid muudatusi teha.

Kella kümnest algasid Tallinna tänavatel rongkäigud, milles osalejad nõudsid uue valitsuse moodustamist ning laulsid kiidulaule Stalinile ja Nõukogude Liidule. Koguneti Kadrioru lossi ette, kus peeti agiteerivaid kõnesid. Lõpuks otsustasid Päts ja Laidoner meeleavaldajate esindajatega rääkida, kutsudes nad lossi. Nägemata muud võimalust otsustasid valitsuse liikmed lubada meeleavaldajatele poliitiliste vangide vabastamist. Kui kinnipeetavad olid Keskvanglast vabastatud, liikusid meeleavaldajad Toompeale. Meeleavaldajad tegid seal oma kõnede, kiidulaulude ja demonstratsiooniga uhket tsirkust, oodates hetke, mil uus „rahvavalitsus“ välja kuulutatakse. Sarnased rongkäigud toimusid ka teistes Eesti suuremates linnades.

Venemeelsete poolt oodatud hetk sündis 22.15 paiku. Johannes Vares-Barbarus määrati uue venemeelse nukuvalitsuse peaministriks. Vähem kui kuu aega hiljem valiti erakorraliselt ümber ka Riigikogu koosseis. Riigipööre oli sündinud.