Nõukogude Liidu kosmonaut Valentina Tereškova 1963. aastal.Foto: Vida Press
Maailm
19. juuni 2020, 07:15

MINEVIKUHETK | 19. juuni: Valentina Tereškova naasis kosmosest (1)

19. juunil 1963. aastal maandus Nõukogude Liidu kosmonaut Valentina Tereškova Altai regioonis väikese küla lähedal. Temast oli veidi vähem kui kolm ööpäeva tagasi saanud esimene naine kosmoses.

Tereškova teekond kosmosesse algas 16. juuni hommikul kosmoselaev Vostok-6 pardal. Kogu reisi vältel tundis naine end ebamugavalt ning vaevles iivelduse käes. Maalähedasele orbiidile jõudes tegi ta Vostok-6 sees vähem kui kolme päeva jooksul 48 tiiru ümber maakera. Naine oleks aga peaaegu kosmosesse jäänud, sest Vostok-6 automaatse navigeerimissüsteemi tarkvaraviga tahtis teda hoopis Maast eemale lennutada. Viga õnnestus koostöös Nõukogude teadlastega õigel ajal parandada, ent see raskendas Tereškova maandumist.

Hüüdnime „Kajakas“ saanud naine maandus Altai regiooni tänapäevase Kasahstani-Mongoolia-Hiina piiri lähedal. Raske langevarjuga maa poole langedes ei suutnud ta suunda muuta, kuigi tema all laius järv. Ta pelgas, et upub raske skafandri tõttu. Tugev tuul päästis naise ning lennutas ta õnneks maismaale – ta maandus aga raskelt ning tema näole jäid mõned kriimustused ja sinikad. Lähedalasuva küla elanikud aitasid Tereškova skafandrist välja ning kutsusid endaga õhtust sööma. Sellega rikkus naine reegleid, kuna ta pidi esmalt pärast maandumist tervisekontrolli läbima. Sellele vaatamata oli ta ülesande edukalt täitnud ning sai hiljem Nõukogude Liidu kangelase aunimetuse ning arvukalt autasusid.