Leheküljed originaalsest Anne Franki päevikust.Foto: Wikimedia Commons
Maailm
12. juuni 2020, 07:15

MINEVIKUHETK | 12. juuni: Anne Frank sai sünnipäevakingiks päeviku (1)

12. juunil 1942. aastal kingiti 13aastaseks saanud juudi tüdrukule tühi päevik. Anne Frank muutis oma kirjatööga selle raamatu maailma üheks kuulsamaks teoseks.

Hollandis elav Anne Frank oli saanud just 13aastaseks. Ta käis paar päeva enne sünnipäeva koos isa Ottoga linnas. Tüdruk näitas Ottole poeakna taga stendil seisnud punase-ja valgeruudulise mustriga kaunistatud raamatud, mille ees oli väike taba. Tegu oli autogrammiraamatuga, uhu lapsed said sõprade allkirju ning meenutusi koguda. Kui Anne selle 12. juunil kingituseks sai, otsustas ta, et kasutab raamatut päevikuna.

Tüdruk hakkas kohe samal päeval usinalt päevikut täitma. Esimeses sissekande suunas ta päevikule endale, justkui oleks tegemist tema kõige lähedasema sõbraga: „Ma loodan, et ma saan sulle usaldada kõiki saladusi, mida ma pole veel kellelegi suutnud usaldada ning ma loodan, et sinust saab suurepärane lohutust ja tuge pakkuv allikas.“

Anne'il oli õigus. Kirjutamine pakkus talle tröösti, kuid see oli ka midagi palju enamat. Päevik aitas noorel tüdrukul mõista keerulist maailma ning sõnadega seda piinava ebaõigluse vastu võidelda. Päevik sai Franki jaoks millekski asendamatuks, kui ta pidi Saksa okupatsiooni ajal kaks aastat natside eest peidus veetma. Lühikese ajaga oli päeviku kaudu näha neiu arenemist nii inimese kui kirjanikuna. Anne Frank suri 1945. aastal Põhja-Saksamaa Bergen-Belseni koonduslaagris, kuid tema säilinud päevik on holokausti mõistmiseks hindamatuks pärandiks.