Voldemar Lender.Foto: Wikimedia Commons
Eesti
9. juuni 2020, 07:15

MINEVIKUHETK | 9. juuni: Tallinna linnapeaks valiti esimest korda eestlane (6)

9. juunil 1906. aastal valiti Tallinna linnapeaks Voldemar Lender. Ta oli sellel ametipostil esimene eestlane.

Voldemar Lender, kes oli sünnilt tallinlane, nägi ilmavalgust 18. veebruaril 1876. aastal. Tema isa oli ehitusettevõtja – see eriala jäi südamelähedaseks ka Voldemarile. 1896. aastal lõpetas Lender Tallinna Aleksandri Gümnaasiumi, mille järel suundus ta aastaks Peterburi ülikooli, kus õppis füüsika- ja matemaatikaosakonnas. Seal Lender oma kutsumust ei leidnud ning asus õppima hoopis Peterburi Tehnoloogia Instituuti, mille ta lõpetas 1902. aastal.

Pärast Peterburi koolitee lõppemist suundus mees tagasi kodumaale, kus ta töötas Tallinna Dvigateli vagunitehases, kuni ta 1906. aastal Tallinna meeriks valiti. Linnapea ametikohustuste kõrval juhtis Lender ka linnavalitsuse ehitusosakonda ning omas ehitus- ja tehnikakontorit. Mees andis 1913. aastal Tallinna meeri ameti üle Jaan Poskale.

Lenderi ehitusalaseks loominguks jäid Tallinnas peamiselt ühe- ja kahekorruselised lihtsad agulimajad. 19. sajandi lõpus ja 20. sajandi alguses Tallinna äärelinna hulgaliselt rajatud puidust üürimajade hoonetüüpi nimetatakse tema järgi Lenderi majaks. Lender suri 30. septembril 1939. aastal oma kodulinnas.