Ameeriklaste VT-6 hävituslennukid USS Enterprise'i pardal.Foto: Wikimedia Commons
Maailm
4. juuni 2020, 07:15

MINEVIKUHETK | 4. juuni: Vaiksel ookeanil algas kaalukas Midway lahing

4. juunil 1942. aastal puhkes Vaiksel ookeanil USA ja Jaapani vägede vahel Midway lahing. See osutus II maailmasõjas üheks pöördepunktiks.

Jaapan soovis kuus kuud pärast Pearl Harbori rünnakut (7. detsembril 1941) teha täielikult maatasa USA mereväe võitlusvõime Vaiksel ookeanil. Aasia suurriigi eesmärk oli ameeriklased sõjast välja lüüa – nad lootsid, et selleks piisab veel ühest raskest kaotusest. Lahing tõestas jaapanlaste jaoks hoopis vastupidist.

Ameeriklaste heaks töötas kaks asjaolu: jaapanlased alahindasid USA mereväge ning tänu lääneriigi signaalluure koodimurdjatele oli USA Jaapani rünnakust ja plaanidest teadlik. Kuigi Jaapani kindral Isoroku Yamamotu oli kokku kogunud suured väed, ei õnnestunud neil ameeriklasi üllatada – USA laevastik oli lahinguks põhjalikult valmistunud.

4. juuni öösel puhkes lahing. Kuigi USA laevastik teadis Jaapani plaane, ei olnud lahingu algus neile soodne. Luurajad andsid juhtkonnale eksitavat infot ning esimene pommitamine polnud edukas. Lahingu edenedes hakkas õnn ameeriklasi soosima ning nende strateegia kandis viimaks vilja. Suurem võitlus kestis veel ka järgmise päeva hommikul, kuid Jaapani laevastik ei suutnud enam vastu panna – 5. juuni hommikul kell 9 uppus nende viimane lennukikandja Hiryū. Jaapan kaotas lahingus kõik oma 4 suurt lennukikandjat ning raskeristleja. Kuna võitluse põhijõu moodustasid lahingulennukid, oli see neile suureks kaotuseks. USA kaotuseks jäi vaid üks lennukikandja ja hävitaja. Ameeriklaste poolel hukkus 307 inimest, jaapanlastel 3057.

Võit Midway saarte lahingus sai Vaiksel ookeanil toimunud sõjas pöördepunktiks – USA sai nüüd ise rünnakupositsioonidele asuda, sest Jaapani merevägi oli halvatud ega suutnud Midwayl saadud löögist taastuda.