P. T. Barnumi monument Bridgeportis Connecticutis.Foto: Wikimedia Commons
Maailm
2. juuni 2020, 07:15

MINEVIKUHETK | 2. juuni: sõumees P. T. Barnum alustas oma esimest tsirkusetuuri

2. juunil 1835. aastal alustas ameeriklasest ärimees ning tsirkuseartist Phineas Taylor Barnum oma esimest ringreisi USAs.

Maailma suurimaks showmeheks nimetatud Barnum juhtis nooruses mitmeid ärisid ning võitles kogu hingega kristliku kogukonna poolt määratud seaduste vastu, mis limiteerisid seda, kui palju inimesed võisid lõbutseda. Ärimehena õppis Barnum tingima ning ka valetama, et oma tahtmine saada. Pettuste peene kunsti osav kasutamine oli mehe loomuses. Vaid 12aastasena oli ta koduse kirsirummi ja snäkkide müümisega teeninud piisavalt raha, et osta koju kariloomad.

Barnum alustas sõumehekarjääri 1835. aastal, kui tema loteriiäri kinni pandi. Ambitsioonikas mees suundus samal aastal New Yorki ning hakkas 2. juunil avalikkusele näitama oma esimest eksponaati – eakat pimedat mustanahalist naist, keda Barnum reklaamis rahvale 161aastasena. Väidetavalt ebainimlikult eakas naine oli tegelikult 80aastane ori Joice Heth, kelle eest oli Barnum maksnud 1000 dollarit. Ta reisis koos naisega Ameerika Ühendriikide kirdeosas ning teenis iganädalaselt etteastete pealt ligi 1500 dollarit.

Barnum väitis rahvale, et Joice ehk „maailma kõige hämmastamapanev ja haruldasem kurioosum“ oli George Washingtoni hooldaja. Seega koosnes etteaste sellest, et krimpsus naine rääkis pealtvaatajatele lugusid „kallist väiksest George'ist“. Et sellest kõigest veel vähe poleks, levitas Barnum kuulujutte, et Joice on masin, keda kontrollib kõhurääkija. Tõde eaka naise ning Barnumi pettuse kohta ilmnes 1836. aasta veebruaris, kui Joice suri. 

1841. aastal ostis Barnum oma kuulsa muuseumi, mis hakkas nime kandma „Barnum's American Museum“. Seal eksponeeris Barnum erinevaid kummalisi esinejaid, loomi ning pettuseid. Muuseum sai ääretult populaarseks ning võimaldas Barnumil kohtuda nii Inglismaa kuninganna kui ka Vene tsaariga. Tõelise tsirkusega hakkas mees tegelema 1870 aastal, kui ta oli juba 60aastane. Koos James Bailey'ga 1881. aastal loodud „Barnumi ja Bailey tsirkus“ sai maailma suurimaks tsirkuseks.