16. juuni 1942. aasta fotol tähistatakse Lissaboni-Bristoli liini 500. lendu.Taustal DC-3 lennuk.Foto: Wikimedia Commons
Maailm
1. juuni 2020, 07:15

MINEVIKUHETK | 1. juuni: natsid lasid Biskaia lahe kohal alla Briti tsiviillennuki

1. juunil 1943. aastal lasid saksa õhuväed alla Briti tsiviillennuki. Kõik 17 pardal viibinud isikut hukkusid.

Lend BOAC 777-A pidi suunduma 1. juunil Lissabonist Bristolisse. Inglismaale lennuk, mille mudel oli Douglas DC-3, aga ei jõudnudki, sest seda ründasid kaheksa Saksa Luftwaffe Junkers Ju 88 hävituslennukit. Rünnak oli ootamatu, sest BOAC 777 ei lennanud sõjatsooni kohal. Britte vedanud lennuki piloot saatis 320 km Hispaania rannikust loodes olles Whitchurchi lennujaama sõnumi, et neid jälitatakse ning lennuki suunas avati tuli. Peagi kukkus lennuk alla ning uppus Biskaia lahes.

Lennukis hukkusid mitmed nimekad tegelased, kõige tuntum ohver oli kuulus näitleja Leslie Howard, kes osales ka 1939. aasta filmis „Tuulest viidud“. Ühe teooria järgi arvasid sakslased, et lennukis viibib Briti peaminister Winston Churchill isiklikult. Teine teooria väidab, et sakslased lasid lennuki alla seetõttu, et reisijateks olid Briti spioonid. Näitleja Howard oli aktiivne anti-natsistliku propaganda levitaja ning kuulduste kohaselt tegigi koostööd Briti salateenistusega. Sakslaste ametliku versiooni kohaselt arvati, et tegu on vaenlase õhusõidukiga, mille lennu kohta neil info puudus.

Churchill on ise avaldanud kahetsust, et sakslaste valearvestus tema kohta maksid Howardi ja tema kaassõitjate elu. 2006. aastal tuli Churchilli ihukaitsja poolt avalikkuse ette fakt, et peaminister pidigi selle lennuga Inglismaale lendama, ent lükkas eelaimduse tõttu sõidu edasi järgmisele päevale.