Samuel Little 1975. aastal.Foto: Vida Press
Maailm
2. august 2019, 18:18

AJALOO VÕIKAMAD MÕRTSUKAD | Naisi kägistanud Samuel Little pidas end jumala instrumendiks (3)

Kui kõik tema kuritööd kinnitust saavad, võib Samuel Little olla Ameerika Ühendriikide suurima ohvrite arvuga sarimõrvar riigi ajaloos. Enda sõnade kohaselt tappis mees 40aastase perioodi vältel lausa 93 naist.

„Kui nad oleksid tänase päevani elus, oleksid nad mu sõbrad. Nad ei olnud minu peale pahased, kui nad surid,“ meenutas tapetud naisi eluaegset vanglakaristust kandev 77aastane Samuel Little 2018. aastal.

Little sündis 1940. aastal Georgia osariigis Reynoldsi väikelinnas. Peagi pärast sündi suundus tema pere Ohiosse. Little'i väitel oli tema ema tegelenud prostitutsiooniga ning poissi kasvatas üles peamiselt vanaema. Noormees astus Hawthorne'i põhikooli, kus tekkisid kohe probleemid distsipliini ning õppeedukusega. Mees on väitnud, et juba koolitee alguses tekkis tal ebaterve huvi naiste kaelte vastu – teda erutas õpetaja, kes tihti oma kaela masseeris. Mõrvari esimene ohver oli samuti restoranis istudes oma kaela katsunud, mis oli sadistliku mehe jaoks olnud märk jumala poolt.

1956. aastal süüdistati Little'it sissemurdmises ning ta saadeti alaealistele mõeldud karistusasutusse. Kui ta vabanes, kolis noormees koos emaga Floridasse. Ta tegi juhutöid näiteks hauakaevajana ja kiirabibrigaadi abilisena. Kuid seal Little'i suhtumine ei muutunud – vabal aja veetis ta tänavatel ning tegeles vargustega. Mees hakkas tegelema ka poksimisega ning oli selles paljulubav. Ta on ka ise öelnud, et ta oli hea vaid kahes asjas: joonistamises ja võitlemises.

Samuel Little 2018. aastal. Foto: AP/Scanpix

1975. aastaks oli meest vahistatud 26 korral 11 erinevas osariigis. Teda süüdistati vargustes, kallaletungikatsetes, vägistamiskatses ja pettustes. Enamuse oma ajast veetis Little koos kupeldajate ja prostituutidega. 1982. aastal süüdistati meest 22aastase prostituudi mõrvas. Samal aastal mõisteti tema üle kohut veel teise noore naise tapmises. Juurdluse käigus ei leitud Little'i vastu piisavalt tõendeid ning ta mõisteti 1984. aastal õigeks. Samal aastal vahistati ta kaks korda naiste peksmise ning mõrvakatse eest – mehele määrati vaid 2,5aastane vanglakaristus. 

Politsei vahistas Little'i viimasel korral 2012. aasta septembris Kentucky kodutute varjupaigas, kui tema DNA seostati 1980ndatel sooritatud kolme naise mõrvaga. Ta mõisteti tapmistes süüdi ning talle määrati eluaegne vanglakaristus California osariigi vanglas. Kuid see, mida Little 2018. aastal FBI agentidele tunnistas, oli hirmuäratav – mees väitis, et ta tappis aastatel vahemikus 1970-2005 üle 90 naise 14 osariigis.

Samuel Little kõhedusttekitavad portreejoonistused mõrvatud naistest. Foto: AP/Scanpix

Kuigi Little on ametlikult süüdi mõistetud neljas mõrvas, on FBI mehe tunnistuse valguses suutnud kinnitada veel 34 naise tapmist. Et aidata politseinikel mõrvu tõestada, joonistas Little oma ohvritest portreepilte. Selgus, et sarimõrvar valis ohvreid kindla parameetri järgi. Tema keskmine ohver oli ligi 22aastane tumedanahaline naine, kelle kadumist keegi tähele ei pannud – tavaliselt olid selleks prostituudid. Ta ütles tunnistusi andes ka ise, et tegutses alati väga ettevaatlikult ning valis ohvreid, keda igatsema ei jääda ning kelle surma põhjalikult ei uurita.

„Kui nad surevad, on nad kõik su lemmikud. Nad kuuluvad kõik sulle,“ väitis Little uurijatele antud intervjuus. Mehe arvates tahtsid kõik tema ohvrid surra ning tema oli jumala instrument, mis nende soovi täitis. Oma esimest mõrva kirjeldab ta nii: „Ma panin oma käed tema kaela ümber ja see oli kõik. Ta ilmselgelt soovis, et see juhtuks.“ Little'i kaubamärgiks saigi kägistamine, sest nagu eelnevalt mainitud, tundis ta naise kaela vastu erilist suhet. „Issand, ma muutusin nii hulluks, et ma tahtsin enamat,“ väitis sadistlik mees, kelle seninägematu mõrvalaine oleks tema enda tunnistusteta pealtnäha märkamatuks jäänud.