Jaapani admiral Tōgō Heihachirō Tsushima lahingu alguses lipulaev Mikasa pardal.Foto: Wikimedia Commons
Maailm
28. mai 2020, 07:15

MINEVIKUHETK | 28. mai: Tsushima merelahing lõpetas Vene-Jaapani sõja (3)

28. mail 1905. aastal lõppes Tsushima merelahing, mis lõpetas omakorda ka Vene-Jaapani sõja. Lahingus on nähtud „surevat kaja vanast ajast“.

Vene-Jaapani sõda algas 1904. aasta 8. veebruaril, kui Jaapani väed ründasid Vene keisririigi sadamalinna Port Arturit. Konflikti tekkimise põhjuseks olid mõlema suurriigi imperialistlikud huvid Mandžuuria ja Korea üle. Sõja peamisteks lahingutandriteks said Lõuna-Mandžuuria ning Jaapani ja Kollase mere piirkond. Konfliktis osales Vene poolel ka palju eestlasi – 1904. aasta suvise ja sügisese mobilisatsiooniga sattus sõtta ligi 7500 Eesti meest.

Jaapanlased polnud suutnud 1904. aastal kindlustada Jaapani mere üle täielikku kontrolli, sest Vene laevastik asus veel Port Arturis ja Vladivostokis. Vene valitsusel oli plaan saata Balti laevastik admiral Zinovi Rožestvenski juhatuse all kaug-itta, mida oktoobri keskel ka tehti. Peagi saadi teada, et Port Artur on kaotatud. Kui Balti laevastik 1905. aasta kevadel Vietnami Camranha lahte jõudis ning sealsete vägedega ühines, oli Vene armaada muljetavaldavalt suur, ent laevad olid vanad ning meeskonnad kehva treeninguga. Mai alguses jõudis laevastik Hiina merre. Vene admiral soovis laevad Tsushima väina kaudu Vladivostokki juhatada.

Vene sõjalaev Osljabja oli esimene laev, mis lahingu käigus põhja lasti. Foto: Wikimedia Commons

See aga Rožestvenskil ei õnnestunud, sest Jaapani laevastikku juhtiv admiral Tōgō Heihachirō ootas venelasi Korea lõunarannikul Pusani lähedal. 27. mail, kui Vene laevastik lähenes, Heihachirō ründas. Jaapani laevad olid kiiremad ning nende relvastus oli tunduvalt parem kui vanadel Vene alustel. Vähem kui kaks päeva kestnud lahinguga oli kaks kolmandikku Vene laevadest uppunud ning kuus laeva jaapanlaste poolt hõivatud.

28. mail oli venelaste jaoks kõik häbiväärselt läbi – kell 10.53 võttis admiral Heihachirō vastu venelaste alistumispalve. Vaid neli laeva jõudis sihtpunkti Vladivostokki ja kuus otsisid varju neutraalsetes sadamates. Tsushima merelahing oli Vene laevastikule dramaatiline kaotus. Balti laevastik, mis oli kulutanud sihtpunktini jõudmiseks seitse kuud, oli purustatud – sarnaselt Vene lootustele meredel ülemvõim taastada. Samuti andis Vene-Jaapani sõja kaotus hävitava löögi Romanovite dünastiale ning tsaarivõimule Venemaal.