Iiri 1798. aasta ülestõus. Illustratsioon Vinegari mäe lahingust, mis toimus Tara lahingust kuu aega hiljem. Foto: Wikimedia Commons
Maailm
26. mai 2020, 07:15

MINEVIKUHETK | 26. mai: Iiri mässulised said Tara mäel brittidelt lüüa (8)

26. mail 1798. aastal toimus Iirimaal Tara mäel lahing Briti sõjaväe ning Iiri mässuliste vahel. Ülestõusnud said lüüa ning see lõpetas iirlaste ülestõusu Meathi maakonnas.

1798. aastal puhkes iirlaste seas vastuhakk Briti ülemvõimule Iirimaal. Seda juhtis organisatsioon nimega Ühendatud Iirlased. Vabariiklik rühmitus soovis võtta eeskuju Ameerika ja Prantsuse revolutsioonide ideedest ning nende põhjal Suurbritannia võimu vastu ülestõusu korraldada. See viis muidugi konfliktideni Briti sõjaväega. Ülestõusu üks kaalukamaid lahinguid toimus Meathi maakonnas Tara mäel.

Tara mägi oli olnud iirlastele juba muistsetest aegadest auväärne paik. Seal krooniti Iirimaa ülemkuningaid ning sellel on oma koht ka Iiri mütoloogias. Mässulised valisid selle mäe kogunemiseks ka seetõttu, et see kontrollis teid, mis suundusid Dublinisse. Meathis kolm päeva tagasi alanud ülestõus tõi Tara mäele 4000-7000 mässulist. Üle maakonna oli toimunud vägivallaakte, et takistada kaugemate kohtade inimestel ülestõusuga liitumast. 26. mai õhtul puhkes otsustav lahing.

Tara mäele oli kogunenud laagrisse täiesti arvestatav sõjavägi, mis polnud aga eriti hästi varustatud. Mässulistel polnud raskerelvastust, kahureid, mis oleksid mäel strateegiliselt väga kasulikud olnud. Neil polnud ka ratsaväge – see tegi nende suure arvukuse Briti vägede vastu üsna kasutuks. Britid, keda oli ligi 700, alustasid õhtul pealetungi, mis sundis mässulisi peagi taganema. Videviku saabudes tegid iirlased viimase katse brittidele vastu hakata, ent grenaderide rünnak tegi neile lõpu. 

Briti väed kannatasid minimaalset kahju – nende seast hukkus vaid 30 sõdurit. Ülestõusnute poolt hukkus erinevatel andmetel mitusada kuni mitu tuhat inimest. Palju surnukehi viidi öösel minema ning suur osa iirlastest suri peagi lahingu käigus saadud vigastustesse. Tara mäe lahingus hukkunute laibad maeti massihauda, mida markeerib Lia Faili kivimonument. Kaotus Tara mäe lahingus lõpetas täielikult Ühendatud Iirlaste mässukatsed Meathi maakonnas.