Paatlennuk Sunderland Mk.5.Foto: Wikimedia Commons
Maailm
22. mai 2019, 19:42

Sunderlandi paatlennuk – Hitleri allveelaevade õudusunenägu (4)

Teise maailmasõja ajal jahtisid Hitleri allveelaevad liitlaste konvoisid. Peagi hakkas üks väsimatu jahimees Saksa kütte endid taga ajama. Üle Atlandi liikuvaid kaubakonvoisid hakkasid saatma Sunderlandi paatlennukid. Need olid rasked ja kohmakad, aga kui nende meeskonnad allveelaevale jälile said, ei lasknud nad sel enam pageda.

Pimedus lasus veel raskelt Atlandi ookeani kohal, kuid peagi pidi koitma 1944. aasta 7. juuni hommik. Tundus, et piloot Leslie Baveystock ja tema meeskond olid paatlennukiga Sunderland juba terve igaviku allveelaeva jahtinud. Südaöö paiku olid nad märganud Saksa allveelaeva U-955, kuid selle kaptenil õnnestus allveelaev sukeldada, enne kui Baveystock rünnata jõudis.

Nüüd tegi Sunderland allveelaeva arvatava asukoha kohal tiire. Lennukimeeskond teadis, et nende sihtmärk peab peagi pinnale tõusma, sest juba mitu päeva olid liitlaste õhupatrullid sundinud allveelaeva sukelduma. Akud, mis toitsid allveelaeva elektrimootoreid vee all, pidid peagi tühjaks saama, kui neid ei laeta. Laadimine sai toimuda ainult veepinnal. Baveystockil tuli lihtsalt oodata.

Kell oli 2.44, kui lennuki radarioperaator vaikuse murdis. Radarile oli ilmunud objekt, mis asus merepinnal umbes 18 kilomeetri kaugusel. Baveystock sundis tohutu lennuki järsult laskuma, kuni nad lendasid kõigest 90 meetri kõrgusel merepinnast.

Lennukimeeskonnas kasvas pinge, kui masin suurel kiirusel sihtmärgile lähenes. Pardal teadsid kõik, et kui see on allveelaev, jäävad sakslased pinnale ja võitlevad elu eest. Neil pole teist valikut.

Paatlennuk Sunderland Mk.5. Foto: Wikimedia Commons

Täiesti ootamatult kerkisid merest Baveystocki kabiini klaasi lähedale trasseermürsud.

„See on allveelaev!“ krägises üks hääl erutatult sisesideseadmes, kui Baveystock meeleheitlikult lennukit kallutas. Samal ajal tulistas seersant Sharland välja valgustusraketi, mis kallas mere üle helendava kumaga ja muutis öö päevaks. Baveystock võis nüüd selgelt näha allveelaeva torni ning sedagi, kuidas selle õhutõrjekahuri neli rauda sülgasid välja mürske. Piloot keeras lennuki ringi ja ründas allveelaeva keskosa. Lennuki külgedel asunud raskekuulipildujad Browning külvasid sihtmärgi valanguga üle. Samal ajal avasid tule ka laskur lennuki ninas ning laskur ülemises lasketornis lennuki keskel.

„Allveelaeva ja ümbritsevat merd tabas sõna otseses mõttes sadu kuule,“ kirjutas Baveystock pärast rünnakut.

Kõigest kuus kuni seitse sekundit kontsentreeritud tuld pühkis allveelaeva tornist kõik elusa minema ja õhutõrjekahur vaikis. Kui Baveystock hetk hiljem pommipäästikule vajutas ja kuus süvaveepommi allveelaeva pihta heitis, olid laevas asunud umbes 50 meeskonnaliiget surmale määratud.

Sellal kui piloot lennukit tõusma sundis, tabas selle keret lööklaine, mis lähtus plahvatanud allveelaevalt. U-955 ja kõik selle pardal viibinud olid lakanud olemast. Sunderland, sõja kohmakaimaid lennukeid, oli taas likvideerinud Hitleri ühe kurikuulsa Halli Hundi.

Loe Sunderlandi lennukist lähemalt maikuu Imelisest Ajaloost!