Kaks erineval perioodil jagatud Püha Aleksander Nevski ordenit.Foto: Wikimedia Commons
Maailm
21. mai 2020, 07:15

MINEVIKUHETK | 21. mai: Katariina I lõi Püha Aleksander Nevski ordeni (2)

21. mail 1725. aastal alustas Vene tsaarinna Katariina I Püha Aleksander Nevski ordeni väljaandmist. See sai tsaaririigi kolmandaks riiklikuks ordeniks Püha Andrease ja Püha Katariina ordeni järel.

Ordenit mõtles eelnevalt luua ka tsaar Peeter I, ent temal jäi see vaid plaaniks. Selle teostas aga eelnimetatud riigijuhi abikaasa tsaarinna Katariina I, kes pärast Peetri surma võimu haaras. Autasu nimetati Kiievi suurvürsti ning Venemaa rahvuskangelase Aleksander Nevski järgi, kes oli 1547. aastal õigeusu kiriku poolt pühakuks kuulutatud. 

Püha Aleksander Nevski orden oli Venemaa vanuselt kolmas orden. Kuigi Peeter I oli seda plaaninud anda vaid sõjaliste teenete eest, otsustas Katariina, et ordenit antakse ka väljapaistvatele tsiviilisikutele. Kuigi esimesel korral jagas Katariina oma tütre pulmade puhul ordeni 18-le mitte nii tähtsale inimesele, mis viis selle prestiiži alla, muutus selle jagamiskriteerium 10. septembril, kui autasu said 21 väga tähtsat isikut, sealhulgas Taani ja Poola kuningad. Sellest ajast peale ei antud Püha Aleksander Nevski ordenit madalama kui kindralleitnandi auastmega sõjaväelastele või samaväärse staatusega poliitikutele.

Ordeni kasutamine lõpetati ametlikult pärast Oktoobrirevolutsiooni 1917. aastal. Selle ajani oli ordeni pälvinud 3674 inimest. 1942. aastal asutati Nõukogude Liidus Aleksander Nevski orden, kuid seda hakati jagama vaid puhtalt militaarsete teenete puhul.