Anne Boleyni hukkamine.Foto: AKG Images/Scanpix
Maailm
19. mai 2020, 07:15

MINEVIKUHETK | 19. mai: kuninganna Anne Boleyn kaotas pea

19. mail 1536. aastal hukati Inglismaa kuninga Henry VIII teine abikaasa Anne Boleyn.

Anne sündis 16. sajandi alguses Inglise diplomaadi Thomas Boleyni ning tolle jõuka naise Elizabeth Howardi perre teise tütrena. Koos vanema õe Maryga kasvasid Boleyni tütarlapsed üles Prantsuse õukonnas. Kui õed Inglismaale naasid, omandas Mary peagi halva maine, sest ta olevat maganud mitmete õukondlaste ning ka kuningas Henry endaga. Anne oli seevastu tagasihoidlikum ning kombekas.

Kuna Henry VIII esimene abikaasa Aragoni Katariina ei suutnud kuningale poega sünnitada, lasi mees 1533. aastal selle abielu tühistada. Kuninga otsuse tegelik põhjus võis olla hoopis see, et ta ihaldas teist naist – Anne Boleyni, kes oli talle sügavale südamesse pugenud. Juba 1532. aastal abiellus paar salaja. Lahutamine ja järgmise seadusliku kooselu nõudmine viis kuninga vaenujalule Rooma paavsti ja katoliku usuga. Henry eraldas nii poliitilistel kui ka isiklikel põhjustel Anglikaani kiriku katolikust kirikust – see oli osa Inglise reformatsioonist, mille tuline toetaja ka Anne oli.

Anne'i poliitilist mõjuvõimu kuningakojas ei saa alahinnata. Teda on nimetatud ka üheks tähtsamaks Inglismaa kuningannaks. 1533. aasta septembris sündis kuningapaarile tütar, kellest sai dekaade hiljem kuulus neitsikuninganna Elizabeth I. Järgnevad kolm sünnitust olid traagilised ning lõppesid kõik poja ja loodetud troonipärija surmaga. 

Anne'i suutmatus Henryle meessoost troonipärijat sünnitada tekitas kuningas naise vastu vimma. Võib ka oletada, et naistemaias Henry oli kuningannast tüdinenud, ning oli välja valinud juba järgmise abikaasa. Seda arvestades, süüdistas Henry VIII oma abikaasat Anne Boleyni riigireetmises ning abieluvälises suhtes. Kuigi selliste üleastumiste karistamiseks oli hukkamisviisiks määratud elusalt põletamine, oli kuningas „armuline“ ning otsustas, et naisel raiutakse pea mõõgaga maha. 

19. mail 1536 viidi hukkamine läbi. Nagu kombeks, oli Anne timuka ees põlvitanud ning oma nutvaid teenijaid lohutanud. Naise silmad seoti kinni ning ta asus palvetama. Mõõk oli terav ning hukkamine toimus vaid ühe löögiga.  Anne kaotas pea ning kuningas abiellus samal aastal juba uuesti – mehe kolmandaks abikaasaks sai Jane Seymour.