Yang XinhaiFoto: Youtube'i kuvatõmmis
Maailm
19. juuli 2019, 18:18

AJALOO VÕIKAMAD MÕRTSUKAD | „Tapjakoletis“ Yang Xinhai surmas terveid perekondi (2)

„Tapjakoletis“ Yang Xinhai on Hiina lähiajaloos tegutsenud kurikuulus sarimõrvar. Tema hingele jäi 67 mõrva ja 23 vägistamist. Sadistlik Yang tappis haamri või lihanoaga terveid perekondi.

Yang Xinhai sündis 29. juulil 1968. aastal Hiinas Henani provintsis. Tema perekond oli külas kõige vaesem ning ta ise oli pere noorim laps. Lapseeas kirjeldati Yangi endassetõmbunud, ent aruka poisina. 17aastaselt kukkus ta aga koolist välja ning asus üle riigi reisides juhutöid otsima. Temast sai esmalt varas ja seejärel sooritas ta aina hullemaid kuritöid. 1996. aastal üritas ta vägistada koduküla naist. Selle eest mõisteti Yangile viieaastane vanglakaristus, ent mees vabanes juba 1999. aastal.

Pärast vabanemist kohtas Yang naist, kellest sai tema tüdruksõber. Peagi sai naine aga teada Yangi kriminaalsest minevikust ning ta jättis mehe maha. See murdis mehe ning ta hakkas „kättemaksuks ühiskonnale“ inimesi tapma. Lahkuminek oli hiinlase sarimõrvariks arenemisel oluliseks ajendiks. 

Yang Xinhai esimeseks ohvriks oli abielupaar, kelle talumajja hiinlane 1999. aastal sisse murdis. Ta tappis ohvrid tömbi relvaga. Peagi järgnes uus mõrv ja siis järgmine.

Meedia poolt „tapjakoletiseks“ ristitud hiinlane sooritas mõrvu sama põhimõtte järgi. Ta tungis öösiti ohvri majja, tappis kõik elanikud – kelleks olid enamasti talupojad – haamri, lihakirve või labidaga. Iga kord kandis ta aga erinevaid riideid. Ta vägistas pea alati ka pere naisliikmeid. Samuti ei näinud haiglane mees probleemi näiteks kuueaastase lapse tapmises labidaga.

Yang Xinhai arreteeriti 2003. aastal. Foto: Youtube'i kuvatõmmis

Xinhai üheks julmemaks mõrvaks jäi Zanwhei perekonna tapmine. Ta tungis talumajja ning tappis julmalt pereisa Liu Zanwhei ning tolle ema, naise, tütre ja poja. Pärast pere tapmist mattis Yang haamri maha ning viskas verised riided jõkke. Liu isa pääses, sest oli tol ööl maganud teises majas.

Peagi peeti Yangi kahtlusaluseks kolmes provintsis: Anhuis, Shandongis ja Henanis. Politsei arreteeris võika mõrtsuka 2003. aasta 3. novembril. Mees leiti Cangzhou ööklubist, kus ta käitus ametivõime nähes närviliselt. Vanglas tehti Yangile DNA-test ning selgus, et selle tulemused vastasid roimapaikadest leitud DNA-le. Avastati ka, et mees oli ühelt vägistamisohvrilt saanud endale HIV. Ta tunnistas peagi kõik oma kuritööd üles.

„Kui ma inimesi tapsin, tundsin ma ihaldust. See inspireeris mind aina enam tapma. Mind ei huvitanud, kas nad väärivad elu või mitte. See pole minu mure. Mul pole soovi olla ühiskonna osa. Ühiskond pole minu probleem,“ väitis mees, kui küsiti tema kuritegude kohta.

Kokku oli ta enda väitel tapnud 67 inimest ning vägistanud 23 naist. Kui talt küsiti, miks ta nii palju tappis, vastas Yang: „Inimeste tapmine on väga tavaline, selle pole midagi erilist.“

14. veebruaril 2004. aastal hukati Yang Xinhai kuulilasuga pähe.