Vale-Dmitri tapmine.Foto: Mary Evans/Scanpix
Maailm
17. mai 2020, 07:15

MINEVIKUHETK | 17. mai: Vene troonilt kukutati Vale-Dmitri

17. mail 1606. aastal kukutati Vene tsaaririigi troonilt tsaar Dmitri I ehk Vale-Dmitri.

1584. aastal suri Ivan IV Julm. See sündmus käivitas ajajärgu, mil Vene ehk Moskva tsaaririik ei suutnud leida õiget seaduslikku valitsejat. Ivan Julmal polnud ühtegi teovõimelist järglast – troonile sai tema vaimselt ebastabiilne poeg Fjodor, kelle eest valitses riiki tolle naisevend Boriss Godunov. Opositsioon küll pidas plaani tõsta troonile Fjodori noorem vend Dmitri Ivanovitš, kuid ta hukkus 1591. aastal segastel asjaoludel. Pärast Fjodori surma 1598. aastal, valiti Maakogu poolt tsaariks Godunov. Siiski toimus riigis võimuvõitlus, sest traditsioonilise valitsejadünastia liin oli katkenud. Alanud perioodi nimetatakse Segaduste ajaks.

Boriss Godunov oli rahva seas äärmiselt ebapopulaarne. Rahvas kahtlustas teda ka Ivan IV noorima poja Dmitri tapmises. Kuna Dmitri surm oli kahtlane, hakkas ilmuma mitmeid isikuid, kes end troonipärijaks nimetasid. Esimene Vale-Dmitri, ning ka ainus, kes neist troonile pääses, oli pärit Poola aladelt. Kui ta pildile ilmus, väitis Godunov, et mees on hoopis ärakaranud munk nimega Grigori Otrepjev.

Vale-Dmitrit toetasid Poola aadlisuguvõsad. Et troonitaotluseks ka jesuiitide toetust saada, astus mees 1604. aastal roomakatoliku usku. Sama aasta sügiseks oli tema vägedes ligi 3000 sõdurit. Kui Dmitri oma sõjaväega Moskva peale liikus, suri ootamatult Boriss Godunov ning tsaariks sai tema kogenematu poeg Fjodor, kes oli vaid 16aastane. Kui Vale-Dmitri Moskva alla jõudis, kukutasid kohalikud bojaarid Fjodori.

Vale-Dmitri I kuulutati 1605. aastal tsaariks. Päris-Dmitri ema Marija Nagaja oli sunnitud mehe oma pojaks tunnistama. 1606. aastal abiellus Vale-Dmitri Poola aadlisoost Marinaga, kes oma usu tõttu vihastas õigeusu kirikut ja bojaare. Riigis kääris ning otsiti lahendust. See leiti 17. mail 1606. aastal, kui vandenõulased, eesotsas Vassili Šuiskiga, riigipöörde korraldasid. Dmitri tapeti, põletati ning tema tuhk tulistati kahuriga Poola suunas. Moskva elanikud ja väikeaadel valisid uueks tsaariks Vassili Šuiski ehk Vassili IV. Vähem kui aasta troonil püsinud Dmitri ei jäänud järgnevatel aastatel aga sugugi viimaseks meheks, kes end Ivan Julma noorimaks pojaks nimetas.