Kominterni teisele kongressile kogunenud saadikud Petrogradis 1920. aasta suvel.Foto: Wikimedia Commons
Maailm
15. mai 2020, 07:15

MINEVIKUHETK | 15. mai: vastuoluline Komintern saadeti laiali (2)

15. mail 1943. aastal saadeti laiali rahvusvaheline kommunistlik organisatsioon Komintern.

Komintern ehk III Kommunistlik Internatsionaal loodi 1919. aastal Vladimir Lenini ja Lev Trotski juhtimisel ning Venemaa Kommunistliku Partei toetusel. See ühendas eri riikide kommunistlikud parteid ühiseks tugevaks organisatsiooniks. Kominterni varjamatuks ning suurejooneliseks eesmärgiks oli haarata võim kogu maailmas ehk viia läbi proletaarne maailmarevolutsioon. Organisatsioon pidas kokku seitse ülemaailmset kongressi.

Välisriigid nägid Kominternis Vene bolševike vahendit sekkuda võõrriikide siseasjadesse. Olemuselt oligi Komintern Nõukogude Liidu välispoliitika teenistuses olev luure- ja õõnestusorganisatsioon, mis planeeris ja juhtis riigipöördekatseid ja mässe. Samuti kogus organisatsioon luureandmeid ja tegi propagandat. Ka Eesti Vabadussõda oli seotud Kominterni maailmarevolutsiooni levitamise plaanidega. 

Nõukogude Liit pidi 1943. aastal Kominterni laiali saatma. See oli üks eeltingimusi II maailmasõja ajal liitlaskõneluste alustamiseks USA ja Suurbritanniaga. Siiski loodi Kominterni Täitevkomitee alusel Üleliidulise Kommunistliku Partei Keskkomitee Rahvusvaheline osakond ning sõja lõpus ka Kominform.