Kibestunud kaupmees John Bellingham tulistamas peaminster Spencer Percevali.Foto: Mary Evans/Scanpix
Maailm
11. mai 2020, 07:15

MINEVIKUHETK | 11. mai: kibestunud kaupmees mõrvas Suurbritannia peaministri (2)

11. mail 1812. aastal mõrvati Briti parlamendihoone fuajees riigi peaminister Spencer Perceval.

Spencer Perceval polnud peaminister, kes oleks läinud ajalukku raudkindla poliitiku või erakordse reformijana. Teda mäletatakse eelkõige seetõttu, et ta on Suurbritannia ajaloos ainus peaminister, kes on mõrvatud. Percevalil ei avanenud võimalust end täielikult poliitilisel maastikul tõestada, sest ta tapeti oma kõrghetkel.

Advokaadiharidusega Perceval sai parlamendiliikmeks 1796. aastal 34aastasena. Ta kuulus tooride ridadesse ning oli suur peaminister William Pitt noorema toetaja. Aina tähtsamaid ameteid pidades jõudis Perceval sinnani, et ta määrati pärast Pitti surma 1809. aastal peaministriks. Tema kohta on öeldud, et ta oli aus, kohusetundlik ja ametikohale igati kompetentne mees. Siiski põhjustas Napoleoni sõdadest tulenev karmim poliitika rahva seas rahulolematust ning vaesust – see oligi põhjus, miks Percevalile atentaat korraldati.

Peaminister Perceval tapeti 11. mail 1812, kui ta oli olnud ametipostil kaks ja pool aastat. Päikeselisel esmaspäeva pärastlõunal kell 17.15, sisenes Perceval parlamendihoonesse, suundudes oma kabinetti. Mees, kes oli fuajees kamina kõrval istunud, tõusis äkitselt püsti, ning võttis peaministri poole kõndides kuuetaskust relva välja. Ta tulistas Percevali rindu – ohver jõudis veel karjatada „ma olen mõrvatud“. Kõigile üllatuseks kõndis tulistaja külma rahuga tagasi kamina ette ning istus diivanile. Kui tohter viimaks sündmuspaigale jõudis, oli Perceval juba surnud. 

Atentaadi korraldajaks oli John Bellingham. Ta oli Liverpooli kaupmees, kes pidas karmide meetmete tõttu valitsuse vastu vimma. Bellingham arreteeriti sündmuskohal ning mõisteti neli päeva hiljem mõrvas süüdi – teda ootas hukkamine. 18. mail poodi Bellingham Newgate'i vanglas üles.