Lätlasest mõrtsukas Viktors Dembovskis.Foto: Vida Press
Maailm
12. juuli 2019, 18:18

AJALOO VÕIKAMAD MÕRTSUKAD | Parandamatu lätlane Viktors Dembovskis (29)

Viktors Dembovskis oli üks paljudest välistöölistest, kes Euroopa Liidu laienedes 2004. aasta suvel Suurbritanniasse läks. Siiski oli tollel lätlasel sünge saladus, mida ta iga hinnaga varjata püüdis – üle poole oma elust oli ta veetnud trellide taga. Vanglakaristused polnud aga mehe iseloomu muutnud – Londonis pani ta toime järjekordse võika kuritöö.

Dembovskise kuritegelik loomus avaldus juba teismelisena. Mehe esimene suurem teadaolev kuritöö leidis aset 1990. aasta juunis, kui tollal 27aastane lätlane ründas 32aastast abielus lasteaiakasvatajat, kes külastas Livanis oma haiget ema. Dembovskis ootas sillal naist nagu kiskja saaklooma. Mees lähenes naisele paljastatud noaga ning ütles: „Ma tahan sind, või ma pussitan. Ära karju, kedagi pole lähedal, keegi ei tule sulle appi.“ Lätlane tiris hirmunud naise jõe kaldale, kus ta noaähvardusel lasteaiakasvataja riided seljast rebis ning seejärel teda vägistas. Dembovskis arreteeriti ning saadeti seitsmeks aastaks vangi. See meest ei parandanud, sest viis kuud pärast vabanemist ründas ta uuesti.

Tol korral oli mehe ohvriks 18aastane Ineta Malisheva, keda Dembovskis 7. novembril 1997. aastal jälitas. Neiu oli peolt koju jõudmas, kuid lätlane tabas ta trepikojast. Haiglane mees hoidis naisel nuga kõril ning lohistas ta keldrisse. Seal ta vägistas noore Ineta. Pärast seda viis Dembovskis tütarlapse tolle korterisse ning vägistas teda seal uuesti. Lätlast ootas taas vangistus.

Ka sel korral ei osutunud lätlase vangistus kuigi pikaks. Kolm kuud pärast Läti Euroopa Liitu astumist 2004. aastal, astus Dembovskis Riias bussi peale ning alustas teekonda Suurbritanniasse, kuhu tal lubati taustakontrollita siseneda. Londonis magas mees tänavatel ning oli kogu aeg alkoholiuimas, kuni kristlik heategevusorganisatsioon ta hostelisse majutas ning lätlase hambaravi eest tasus (ta oli kaotanud enamuse oma hammastest). Organisatsioon aitas tal leida ka töökoha autopesufirmas, kus ta võis teenida kuni 400 naela nädalas. Peagi tüdines Dembovskis ausast elust ja hosteli reeglitest – ta otsis uue odava elupaiga ning hakkas taas jooma. Tuttavatele rääkis ta jutte vanglast, mida ta igatses. Peagi ei ilmunud ta ka enam tööle. 2005. aasta 16. mai hommikul ärkas ta üles, et sooritada uus koletu kuritöö.

17aastane Jeshma Raithatha. Foto: Vida Press

Eelnimetatud päeval läks 17aastane Jeshma Raithatha koolist koju. Kolme päeva pärast pidi andekas neiu 18. sünnipäeva pidama. Koju noor Jeshma kahjuks ei jõudnud. Teel varitses teda joobnud Dembovskis, kes neiu noaga ähvardades põõsastesse tiris. Lätlane kägistas Jeshmat, kes teadvuse kaotas. Dembovskis vägistas meelemärkuseta tütarlast mitu korda, kuni ta viimaks lõi noorele Jeshmale noa südamesse. Väärastunud kuritöö toimus 17aastase tütarlapse kodu lähedal Lääne-Londonis. Mõistes, et ta oli oma võtmed sündmuskohale jätnud, põgenes Dembovskis neli päeva hiljem Suurbritanniast ning naasis Lätti.

Kodumaal mees tabati ning 28. märtsil 2006 mõisteti talle eluaegne vanglakaristus. Kuid isegi vanglatrellide taga suutis mõrtsukas veel ühe surma enda hingele kirjutada. Tapetud Jeshmal oli ka seitse aastat noorem õde Nishma, kes õe mõrva raskelt üle elas. 2009. aastal, vaid neli päeva enne oma 16. sünnipäeva, tegi Nishma enesetapu, hüpates kaubanduskeskuse mitmekorruselisest autoparklast alla.