FBI peadirektor John Edgar Hoover 1959. aastal.Foto: Wikimedia Commons
Maailm
10. mai 2020, 07:15

MINEVIKUHETK | 10. mai: FBI esimeseks juhiks sai J. Edgar Hoover (1)

10. mail 1924. aastal määrati Ameerika Ühendriikide juurdlusbüroo juhiks John Edgar Hoover. Hoover, kes FBI üles ehitas, oli selle riikliku institutsiooni direktor kuni oma surmani 1972. aastal.

Hoover õppis George Washingtoni ülikoolis õhtuõppes juurat. 1917. aastaks oli ta saanud õigusteaduste magistrikraadi, pärast mida suundus Hoover tööle USA valitsuse õigusosakonda, kus temast sai toimikute ülevaataja. Vaid kaks aastat hiljem sai temast peaprokurör A. Mitchell Palmeri eraassistent. Hooveri töökohustused hõlmasid kommunistide leidmist ning riigist väljasaatmist. 

10. mail 1924 nimetati Hoover USA juurdlusbüroo direktori kohusetäitjaks. Seitse kuud hiljem kinnitati ta püsivalt ametisse. Hooveri kätte anti organisatsioon, mida olid eelnevalt tabanud mitmed skandaalid – juurdlusbüroo eelmine juht Warren G. Harding oli andnud institutsioonile halva maine. Hooveri ülesanne oli see taas üles ehitada – seda ta ka tegi. Ta reorganiseeris juurdlusbüroo täielikult ümber, hakates värbama agente läbi põhjaliku kontrolli ja karmide katsete.

Varastel 1930ndatel tekitasid USAs kõneainet gangsterite kuritööd. Hoover kasutas seda ära, et büroo prestiižikust tõsta. Tema juhtimisel vahistati mitmeid tuntud kriminaale. 1935. aastal sai juurdlusbüroost föderaalne juurdlusbüroo ehk FBI. Hilistel 1930ndatel andis president Franklin D. Roosevelt Hooverile ülesandeks uurida välisspionaaži ning kommunistide ja fašistide tegevust. Külma sõja alguses võttis FBI kommunistide ja teiste vasakpoolsete aktivistide intensiivse jälgimise täielikult üle. Hooveri vaenulikkus kõiksugu äärmuslaste üle pani teda samavõrra agressiivselt uurima nii Ku Klux Klani ja mustanahalisi aktiviste, kaasa arvatud Martin Luther Kingi. Kuid maffiast hoidis Hoover eemale – nemad said ilma FBI vahelesegamiseta peaaegu vabalt USAs tegutseda.

FBI direktor kasutas tihti oma võimu ja organisatsiooni ressursse, et koguda informatsiooni riigi poliitikute kohta. Kõige võikama info jättis ta enda teada – need teadmised hoidsid Hooverit FBI juhi kohal kuni tema surmani 1972. aastal. Ta oli suutnud heidutada isegi ametisolevaid presidente, ähvardades nende kohta kogutud infot avalikkusele lekitada. Hoover suri 77aastasena – sellest ajast oli ta olnud 48 aastat FBI juht.