Rong sõidab läbi Ameerika linna – illustratsioon aastast 1885. Foto: Mary Evans/Scanpix
Maailm
5. mai 2020, 07:15

MINEVIKUHETK | 5. mai: USA esimene rongirööv sujus justkui õlitatult

5. mail 1865. aastal, kui Ameerika kodusõda oli sisuliselt juba lõppenud, toimus North Bendi rongirööv, mis õnnestus kurjategijatel täielikult. Seda juhtumit peetakse USA esimeseks rongirööviks.

Raudtee mängis Ameerika Ühendriikide tööstusrevolutsioonis tähtsat rolli. Riigis algas rongimaania 1828. aastal, kui rajati Baltimore'i ja Ohio raudtee, mis pakkus jõulist alternatiivi laevatranspordile. USA esimene teadaolev rongirööv toimus aga 155 aastat tagasi 18 miili Cincinnatist läänes.

5. mai õhtul kella kaheksast sõitis Ohio ja Mississippi raudteel sõitev rong Cincinnatti jaamast välja. Suunaks oli St. Louis ning reisijaid oli üle 100. Röövijad otsustasid kuritöö toime panna Gravel Piti ja North Bendi jaamade vahel. Vedurijuht märkas raudteele asetatud blokaadi paratamatult hilja – rong sõitis puitkonstruktsioonist läbi ning siis rööbastelt maha. Reisijad arvasid, et rongi on tabanud tehniline rike. Röövlite plaani esimene etapp õnnestus suurepäraselt.

Ka edasine tegutsemine oli sujuv. Käputäis kurikaelu sisenes reisivagunisse ning röövis tulirelva ähvardusel reisijatelt sularaha ning ehteid. Nad avasid lõhkeaine abiga ka ettevõtte Adams Express seifi, kus oli tuhandete dollarite väärtuses võlakirju. Kui kõik väärtuslik oli võetud, lasid röövlid jalga. Nad ületasid Ohio jõe ning põgenesid Kentuckysse. Nende tabamiseks saadeti välja maakaitsevägi, kes ei suutnud vargaid aga tabada. Kuigi Adams Express pakkus röövlite tabamise eest heldet vaevatasu, ei leitud kurikaelu kunagi. Kahtlustatakse, et selle taga olid kuulsad lindpriidest vennad Frank ja Jesse James, kuid seda pole tõestada suudetud.