Hakodate merelahing.Foto: Wikimedia Commons
Maailm
4. mai 2020, 07:15

MINEVIKUHETK | 4. mai: Jaapanis algas seitse päeva kestnud Hakodate merelahing

4. mail 1869. aastal algas Jaapanis Hakodate merelahing, mis kestis seitse päeva. Vastloodud Ezo vabariigi mässuline merevägi koos Tokugawa šoguni väe riismetega võitles Jaapani keiserliku laevastiku vastu. Hakodate merelahing oli üks viimaseid etappe Boshuni kodusõjas, mida on nimetatud ka Jaapani revolutsiooniks.

Lahing toimus Hokkaidō saart ümbritseval merel – täpsemalt Hakodate lahel. Ezo väed koondusid ümber sõjalaev Kaiteni. Algselt koosnes mässuliste kogu vägi kaheksast aerulaevast. Nendeks olid Kaiten, Banryū, Chiyoda, Chōgei, Kaiyō Maru, Kanrin Maru, Mikaho ja Shinsoku. Hakodate lahinguks olid kolm neist varasemates kokkupõrgetes kaotatud (Kaiyō Maru, Kanrin Maru ja Shinsoku). Nende aluste kaotamine oli Ezo vägedele suureks tagasilöögiks. Keisri vägede juhtlaevaks oli USAst ostetud Kōtetsu. Veel kuulusid keiserlikku laevastikku Kasuga, Hiryū, Teibō, Yōshun, Mōshun. Jaapani keisri vägi oli Ezo mässuliste laevastikust väiksem, ent neil oli võimas Kōtetsu. 

4. mail 1869 algas pealetung. Keiserlik laevastik toetas jalaväe transportimist Hokkaidō saarele ning hävitas rannikuäärseid kindlustusi. Esimesel lahingupäeval suudeti Chiyoda hõivata, kui selle meeskond laeva hülgas. 7. mail löödi rivist välja Ezo lipulaev Kaiten. Ka keisri vägi pidi tagasilööke tunnistama – Ezo Banryū uputas vastomandatud Chiyoda. Veidi hiljem sai Banryū ise niivõrd kahjustada, et uppus. 

Keiserlik Jaapani merevägi võitis Hakodate lahingu. Varem kaotatud laevad maksid Ezo mereväele kätte. Kuu lõpus alistus kogu Ezo vabariik ning Boshuni sõda sai läbi.