Kosmonaut Juri Gagarin. Foto: Sputnik/Scanpix
Maailm
12. aprill 2019, 13:43

8 FAKTI Juri Gagarini kohta, kellest sai 58 aastat tagasi esimene inimene kosmoses (3)

12. aprillil 1961. aastal sai Nõukogude Liidu kosmonaut Juri Gagarinist esimene inimene, kes on käinud kosmoses. Gagarini kosmoselaev Vostok tegi orbiidil ühe tiiru ümber Maa, mis võttis aega 1 tund ja 48 minutit. Ajalugu teinud mehe kohta on HistoryExtra reastanud kaheksa fakti, mida sa ei pruukinud varem teada.

1. Kui Gagarin kosmosesse lendas, riietati ta erkoranži skafandrisse ning kiivrile kirjutati punaselt „CCCP“. Nõukogude Liitu tähistav lühend lisati kosmonaudi kiivrile alles viimasel hetkel – selleks, et Gagarinit, kui Nõukogude kosmoselendurit maandumisel ära tuntaks.

2. Gagarin lendas kosmosesse, öeldes enne minekut viimase asjana „Поехали!“ ehk „Lähme!“.

3. Kuulsa kosmoselennu ajal oli Gagarin vaid 27aastane.

4. Gagarini kosmoselaeva Vostoki kosmosesse kandnud rakett R-7 ehk „Semjorka“ oli kohandatud kontinentidevaheline ballistiline rakett.

5. Juri Gagarin oli jätnud raketikonstruktor Sergei Koroljovile hea mulje, kui ta Vene kombe kohaselt enne vastvalminud Vostok kosmoselaeva astumist jalatsid ära võttis.

6. 1962. aastast alates tähistatakse Venemaal 12. aprillil Gagarini kosmoselennu auks püha, mida nimetatakse Kosmonautika Päevaks.

7. Juri Gagarin oli ebaõnnestunud Sojuz 1 missiooni varukomandör. 24. aprillil 1967. aastal toimunud missiooni käigus hukkus ainus meeskonnaliige Vladimir Komarov. Gagarin ise hukkus treeninglennul aasta hiljem – 27. märtsil 1968.