Kurt Vonnegut 1979. aastal.Foto: AP/Scanpix
Maailm
11. aprill 2019, 15:01

KÜMME FAKTI 12 aastat tagasi lahkunud Kurt Vonneguti kohta (1)

Täna, 12 aastat tagasi, lahkus meie hulgast 20. sajandi üks tuntumaid kirjanikke Kurt Vonnegut. Ameerikas sündinud mees langes II maailmasõja käigus vangi, mis mõjutas tema tulevasi kirjatöid. Kirjanikuna jõudis ta tippu 1970ndatel, kui populaarseks said tema kaks kuulsamat teost: „Tapamaja, korpus viis“ ja „Tšempionide eine“. Vonneguti elu oli pikk, ent traagiline. Portaal Legacy on kirja pannud kümme fakti kuulsa kirjaniku kohta.

1. Ükskord andis ta hinnangu kõikidele oma teostele

„Tapamaja, korpus viis“ ja „Kassikangas“ kogusid hindeks A. „Palju õnne, Wanda June“, mida Vonnegut hindas kõige madalamalt, sai seevastu D. 

2. Ta on mõjuvõimas sümbol tsensuurivastases liikumises

Vonneguti „Tapamaja, korpus viis“ oli 1970ndatel paljudes koolides ja raamatukogudes keelatud. Kui ühe kooli juht kutsus üles Vonneguti teosed põletusriidale viskama, kirjutas autor talle elegantse kirja, milles mõistis hukka tsensuuri.

3. Tema järgi on nimetatud asteroid

Vonneguti kirjanduspärand on olnud mõjutajaks paljudele teadlastele. Astronoom Charles W. Jules nimetas 1999. aastal Vonneguti 77 sünnipäeva auks ühe avastatud asteroidi 25399 Vonnegutiks.

4. Ta oli kunstnik

Kurt Vonnegut isegi eelistas kunsti kirjutamisele. Ta illustreeris ka mitmeid oma raamatuid.

Foto: Wikimedia Commons

5. Vonnegut töötas autokaupmehena

Kirjanik avas ühena esimestest Ameerika Ühendriikides Saabi müügiesinduse. See ei osutunud aga edukaks ning mees pidi aasta hiljem müügikoha uksed sulgema.

6. Ta lahkus ajakirjast Sports Illustrated, kirjutades vaid ühe artikli

Ta isegi ei lõpetanud seda. Vonnegut tõdes, et ta oli kirjanik, kes ei hoolinud eriti spordist.

7. Tema tööd on kasutatud USA ülemkohtus

Vonneguti utoopilist lühijuttu „Harrison Bergeron“ kasutati kord kohtuprotsessis. Lühijutu argumendiks toonud pool kaotas kaasuse.

8. Ta tegi põgusa etteaste filmis „Back to School“

1986. aasta komöödiafilmis palkas peategelasest tudeng Vonneguti kirjutama enda kohta kirjatööd. Vonneguti kirjutatud töö sai õppejõult hindeks F.

9. Tema lõputöö lükati tagasi

Chicago ülikoolis lükati Vonneguti antropoloogia magistritöö tagasi, sest see oli hindajate sõnul ebaprofessionaalne.

10. Vonneguti tuntuim tsitaat on vaid kolmesõnaline

Tsitaat on „eks ta ole“ ehk „so it goes“. Ta kordas seda järjepidevalt teoses „Tapamaja, korpus viis“, ning seostas seda surmaga.