Näitus "Koer arhiivis"Video: Video: Robin Roots
ÕL TV | Õhtuleht
5. aprill 2019, 13:05

ÕL VIDEO | Purjuspäi koerale Vabadusristi andnud mees pisteti kuuks pokri ja sai suure trahvi (13)

„5. jaanuaril 1923. aastal sõitis kodanik Johannes Aren Tartust Voldi jaama ja märkas, et vagunis oli ühel kaasreisija jahikoeral Vabaduse Rist kaelas,“ seisab kohtuotsuses, mille järgi koera omanikku Hermann Samajevit karistati lugupidamatuse ülesnäitamise eest ühe kuu pikkuse aresti ja 200 marga suuruse kohtumaksuga.

„Tol ajal võis see olla paari-kolme kuu raha,“ räägib juhtumist Margus Lääne, kes pani Rahvusarhiivi galeriis kokku näituse „Koer arhiivis“. Olulise lisana tuleb mainida, et Samajev oli purjus, Vabadusrist kukkus koera kaelast ka maha ning üks rongitöötaja viis selle politseisse – sealt ka nõnda kange karistuse põhjus.

Koerale Vabadusristi andmisega kaasnes tõsine karistus. Foto: ERA.4443.1.98

„Koer arhiivis“ räägib inimese suurima sõbra dokumenteeritud ajaloost Eestis. Vanim riigiarhiivis leidunud maakeelne dokument, mis mainib koerte elu siin tuulepealsel maal, pärineb 1862. aastast ja näitusel on jutustatud nii rõõmsamaid kui ka kurvemaid lugusid. Jääme lõbusamate juurde.

Näiteks jõudis 8. augustil 1938 Eestisse üks Nõukogude Liidu teenistuskoer, kelle Eesti piirivalvurid soovisid kolleegidele tagastada. Aeg pandi paika, aga venelased kohale ei ilmunud. Nõnda sai koer nimeks Rein ja ta võtsid teenistusse eestlased.

Või juhtum aastast 1902: Jüri Prantsiibel tappis sea ja riputas selle aita, kuid unustas ära minnes aida ukse lahti. Naaber Aadu Silveri koer sai lihale ligi ja maiustas. Prantsiibel nõudis vähemalt 10 rubla suurust hüvitist, kuid kuna kohus otsustas, et mees oli ka ise ukse lukustamata jätmise tõttu hooletuses süüdi, pidi naaber talle tasuma vaid 1 rubla ja 87 kopikat.

Näitus jääb Rahvusarhiivi galeriis (Maneeži 2, Tallinn) avatuks 13. juunini ja ootab külastajaid esmaspäevast neljapäevani 11–17.