Mart ja Martin HelmeFoto: Robin Roots
Poliitika
25. märts 2019, 13:50

Helmed hoiatavad: Reformierakond mängib tulega. Kui EKRE jääb valitsusest välja, puhkevad rahvarahutused (554)

Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) juhid Mart ja Martin Helme arutasid oma raadiosaates „Räägime asjast“ praeguseid Keskerakond-EKRE-Isamaa (KEI) koalitsioonikõnelusi ja seda, mis juhtub siis, kui kõnelused läbi kukuvad.

Helmed alustasid peaaegu tund aega kestnud saadet ''kuldmunadest'', mida sellel nädalal koalitsioonikõnelustel arutama hakatakse: ette võetakse nii kooseluseadus, Rail Baltic kui ka e-valimised.

Kõneluste kajastamisel on Helmete meelest osa meediaväljaandeid olnud kallutatud. „Kui me vaatame meediapilti, siis eenduvad ERR ja Postimees selgelt kui kaks väljaannet, millel ei ole mitte mingit võimalust teeselda, et nad tegelevad ajakirjandusega,“ sõnas Martin Helme ja lisas, et tegu on puhtalt propagandakanalitega, kus hommikust õhtuni silmagi pilgutamata valetatakse ja laimatakse.

Tugeva EKRE-vastasuse põhjusena tõid Helmed välja ka reformierakondlaste tegevuse. „Meie valijad on väga mõistlikud ja kompromissideks valmis. Nende jaoks on oluline, et me suurte teemadega järeleandmisi ei tee, aga on teve hulk inimesi, kes küsivad, et kas te tahate, me tuleme teie toetuseks meelt avaldama. Meie ütleme, et ei praegu ei ole vaja, see ajab asja vaid kuumemaks. Seda me ütleme küll kõigile, et kui mingil moel süvariigil, meedial, Reformierakonnal õnnestub need koalitsioonikõnelused tuksi keerata, siis need hungveipingide demonstratsioonid on morsipidu võrreldes sellega, mida meie toetajad hakkavad korraldama, kui meid ebaõiglaste vahenditega kõrvale lükatakse,“ sõnas Martin Helme ja lisas, et Marrakechi miiting oleks sellega võrreldes vaid pühapäevane jalutuskäik.

Mart Helme lisas, et Reformierakond mängib tegelikult tulega. „Eestis on 300 000 vaesuses või vaesuse piiril elavat inimest, kes vihkavad Reformierakonda. Enamik nendest on nende kolme koalitsiooni moodustava erakonna taga. Kui meie asi untsu aetakse ja kui meie viskame tiku püssirohutünni, siis on plahvatus ja seda ei hoia ära ükski süvariik ega Euroopa komisjon. See plahvatus tuleb,“ ähvardas ta. Martin Helme täpsustas veel, et praegune ühiskondlik pinge on lapselalin võrreldes sellega, mis juhtub siis, kui EKRE kõrvale lükatakse.

Avaliku elu tegelaste ja teiste poliitikute üritusi EKRE vastu seista nimetasid Helmed läbikukkunuks. „Nägime neljapäeval Peeter Oja täiesti mannetut esinemist „Kolmeraudses“, kus Varro Vooglaid tegi ta äärmiselt elegantselt ja intelligentselt pihuks ja põrmuks,“ tõi Mart Helme näiteks.

Martin Helme tõi omakorda teemaks keskerakondase Raimond Kaljulaidi möödunud nädalal algatatud kampaania EKRE-le vastu hakata. „Tegemist on minu meelest meeleheitliku üritusega, aga sealgi lendas kohe vastu vahtimist, et ka kõige meievaenulikumad inimesed telefoni ei tõstnud ja ütlesid, et erakonda lõhestada ei tohi,“ sõnas Martin Helme ja lisas, et kui nüüd väga viisakalt öelda, siis on Raimond Kaljulaid haiglaslikult ennast imetlev inimene, kes ei oska tegelikult peale rattateede millestki muust rääkida.

„Ega ta ei oskagi. Ta on inimene, kelle elukogemus, haridus ja poliitiline kogemus on sellisel lapsikul tasemel,“ kommenteeris Mart Helme.

Kuigi suurem hulk KEI erakondade ''punastest joontest'' on veel läbi arutamata, jõuti eelmisel nädalal poleemikat tekitanud aborditeemaga otsuseni.

„Peame rääkima ka abortidepaanikast. Selles sai koalitsioon ka kokkuleppele, mis oli selline, et Eesti riik peaks oluliseks abortide vähendamist, suunab selleks lisaraha ja teeb selleks lisanõustamisi, teeb eraldi programme ja keskendub sündide ja naiste tervise turvamisele,“ selgitas Martin Helme.

Mart Helme tõdes, et abortide arv on tõepoolest kahanenud. „On kahanenud, aga kui me räägime kuni 5000 sündimata lapsest ja räägime sellest, et meil sünnib Eestis igal aastal 14 000–15 000 last, siis see tähendab, et neljandik nendest lastest tapetakse ära. See neljandik võiks samuti sündida,“  sõnas Mart Helme ja lisas, et ta ei saa üldse aru, milles EKREt süüdistatakse.

Helmed võtsid ette Hippokratese vande, mida Eestis arstid andma ei pea. „See on umbes 2500 aastat vana vanne ja see on muljetavaldav moraalne tekst. See on muide väga tänapäevane,“  sõnas Martin Helme ja sõnas, et Eestis antav arstide vanne on nii ümmargune ja poliitiliselt korrektne, et see lubabki teha aborti ja eutanaasiat.

„Tõsi, keegi oma arstivannet ei riku, aga Hippokratese vannet kindlasti,“ ütles Martin Helme.