MÕRTSUKAS ON LEITUD? Nüüdisaegne visand juudi emigrandist Aaron Kosminskist, kes värske teadustöö kinnitusel oli Rappija-Jack. Foto: AFP/Scanpix
Inimesed
19. märts 2019, 15:38

Kas Rappija-Jacki isik on viimaks teada? (2)

Soome molekulaarbioloog Jari Louhelainen ja tema briti kolleeg David Miller väidavad end olevat lahendanud maailma ühe kurikuulsama saladuse - küsimuse,  kes oli Londoni lõbunaisi mõrvanud Rappija-Jack. 

Jack the Ripperiks ehk Rappija-Jackiks tembeldatud mõrtsukas tappis 1888. aastal Londonis Whitechapeli linnajaos vähemalt viis naist. Tema jõhkrus oli rabav. Naistel oli kõri läbi lõigatud ja mõned siseelundid eemaldatud ning surnukeha kõrvale jäetud. Kokku peeti Rappija-Jacki süüdlaseks 11 lahendamata jäänud mõrvas. Ülejäänud ei olnud küll toime pandud täpselt samal moel.

Rappija-Jacki isiku üle on juba 130 aastat spekuleeritud ning verd tarretama panevatest tapmistest kirjutatud raamatuid ja vändatud filme. Nüüd aga väidavad Liverpoolis asuva John Mooresi ülikooli molekulaarbioloog Jari Louhelainen ja Leedsi ülikooli teadlane David Miller, et juhtum on lahendatud. Nende sõnul tõestasid DNA-analüüsid, et mõrtsukaks oli 23aastane juudi soost poola habemeajaja Aaron Kosminski, vahendab Iltalehti.

Suri vaimuhaiglas 44kilosena 

1881. aastal koos perega Venemaalt pogrommide eest Inglismaale pagenud Kosminski oli politsei peamisi kahtlusaluseid, kuid tema süüd ei suudetud tõestada. Üks tunnistaja küll kinnitas, et mõrva pani toime poolakas, kuid pealnägija keeldus kohtus tunnistusi andmast. Kahtlusalune Kosminski aga kadus veretööde järel nagu tina tuhka. Hiljem viibis ta eri vaimuhaiglates ning suri 1899. aastal viimaks gangreeni. Kosminski oli kannatanud kuulmishallutsinatsioonide ja tagakiusamismaania all ning keeldunud talle pakutavast toidust. Ilmselt oli tegu skisofreenikuga. Vaimuhaiglas surres kaalus ta vaid 44 kilo. Rahvasuus peeti Rappijaks ka selliseid ühiskonnas tuntud inimesi nagu endine peaminister William Gladstone ja kuninganna Victoria poeg prints Albert Victor.

Louhelainen on juba 2014. aastal rääkinud, et DNA-analüüsid viitavad Kosminski süüle, kuid soome teadlane ja tema kolleeg avaldasid oma uurimistulemused alles nüüd. Kõmuline kirjutis ilmus 12. märtsil väljaandes Journal of Forensic Sciences. Teadustandem analüüsis Rappija-Jacki neljanda ohvri Catherine Eddowesi lähedalt leitud kirju siidsalli, mille 2007. aastal oli oksjonil soetanud ärimees Russell Edwards, kes pakkus rõivaeset Louhelainenile uurimiseks. Naise moonutatud laip oli leitud 30. septembril 1888. Louhelaineni ja Milleri sõnul oli sallil lisaks verele seemnevedeliku jälgi. Nad analüüsid ohvri ja kahtlusaluse mitokondri DNA-d ning võrdlesid neid Eddowesi ja Kosminski elusolevate järglaste DNA-analüüsidega. Tulemused viitasid sellele, et mõrvad pani toime Kosminski. 

KAHTLANE ASITÕEND: DNA analüüsid võeti sallilt, mis väidetavalt kuulus ühele Rappija-Jacki ohvrile, kuid mitme ajaloolase kinnitusel pole see sugugi kindel.  Foto: VIDA PRESS

Kuid Louhelaineni ja Milleri uurimus ei veena veel kõiki. Näiteks USA maineka Smithsoniani instituudi veebiküljel toonitatakse, et Rappija-Jacki isikus pole veel täit kindlust. Artiklis viidatakse mitokondri DNA (mtDNA) eksperdile Hansi Weissensteinerile, kes on märkinud, et ema kaudu edasi kantava mtDNA abil pole võimalik kahtlusalust sajaprotsendise kindlusega määrata. Innsbrucki teadlase sõnul võib mtDNA tõestada vaid seda, et kaks inimest - ehk siis kaks DNA-näidist - pole omavahel suguluses. 

Lisaks pole kindel, kas sall ikka kuulus Eddowesile. Ajaloolane Hallie Rubenhold toonitab: pole täit selgust, kas politsei ikka leidis rõivaeseme mõrvapaigalt. „See [Louhelaineni ja Milleri uurimus] on ajaloouurimus oma kõige hullemal kujul,“ säutsub Rubenhold Twitteris.