Albert Einstein (vasakul) 1940. aastal kohtunik Philip Formani käest USA kodakondsustõendit vastu võtmas.Foto: Pixabay
Maailm
14. märts 2019, 15:18

10 FAKTI Albert Einsteini kohta: 140 aastat maailmakuulsa füüsiku sünnist

14. märtsil tähistatakse Eestis emakeelepäeva. See kuupäev valiti luuletaja Kristjan-Jaak Petersoni sünnipäeva järgi. Petersoni kõrval on täna ka maailmakuulsa füüsiku Albert Einsteini sünniaastapäev – möödub 140 aastat 20. sajandi ühe suurima teadlase sünnist. Portaal World Science Festival jagab juudi rahvusest maailmakuulsa füüsikateoreetiku kohta kümme fakti, mida sa ei pruukinud teada.

1. Einstein hakkas hilja rääkima

Füüsiku enda sõnul õppis ta rääkimise selgeks alles kolmeaastaselt. Stanfordi majandusteadlane dr Thomas Sowell võttis käibele väljendi „Einsteini sündroom“, millega kirjeldas erakordselt andekaid inimesi, kelle kõnevõime avaldus hilinemisega.

2. Kompass äratas temas huvi teaduse vastu

Kui Einstein oli viieaastane, näitas isa talle kompassi – see oli poisile lummav. Küsimus, mis jõud liigutab pisikest metallist nõela kindlas suunas, jäi noormeest kummitama mitmeteks aastateks.

3. Einstein mängis viiulit

Alberti ema Pauline oli tunnustatud pianist, kes soovis, et ka poeg muusikat armastaks. Ta hakkas noorele Albertile viiulitunde andma, mis algselt poisile sugugi ei meeldinud. 13aastaselt hakkas viiulimäng viimaks Einsteini köitma – tänu Mozarti muusikale. Uue kirglikkusega mängis füüsik viiulit kuni viimaste eluaastateni.

4. Talle pakuti presidendiametit

Mõned päevad pärast Iisraeli esimese presidendi Chaim Weizmanni surma 1952. aastal, pakuti Einsteinile vastutusrikast ametit. Toona 73aastane füüsik keeldus, väites, et tal puudub selleks naturaalne andekus ning kogemus inimestega suhtlemisel. 

Aeg-ajalt meeldis Einsteinile piipu popsida. Foto: AP/Scanpix

5. Einstein armastas seilamist – isegi, kui ta selles osav polnud

Mehe Long Islandi naabrid pidid sageli aitama tal kummuli läinud paati ümber pöörata. Kuigi ta ei osanud ka ujuda, sai seilamine mehe eluaegseks hobiks.

6. Ta ei kandnud kunagi sokke

Einsteini sarmikuse üks osa oli tema korratu välimus. Sassis juuste kõrval ei kandnud Einstein kunagi ka sokke. Tema jaoks oli see tüütu, sest neisse tekkisid sageli augud.

7. Einstein armastas suitsetada

1950. aastal Montreali Piibusuitsetajate Klubi eluaegset liikmelisust vastu võttes, teatas ta, et suitsetamine aitab hinnata inimafääre mõnevõrra rahulikumalt ja objektiivsemalt.

8. Ta oli ka leiutaja

Rohkem kui kakskümmend aastat pärast põhjapanevat relatiivsusteooria teose avaldamist, aitas Einstein oma õpilasel Leo Szilardil leiutada külmkapi, mis töötas surugaasiga. Keskkonnasäästlik leiutis patenteeriti 1930. aastal, kuid peagi varjutasid selle freoonipõhised külmikud, mis olid tõhusamad.

9. Einstein kirjutas USA presidendile kaks kirja tuumarelvade kohta

Vasakpoolsete vaadetega füüsik ei valmistanud tuumarelva ega polnud ka Manhattani projektiga otseselt seotud. Siiski saatis ta tollasele Ameerika Ühendriikide presidendile Franklin D. Rooseveltile kaks kirja, milles selgitas oma ideid tuumarelvade konstrueerimiseks. Tema juhised aitasid Ameerika insenere tuumapommide loomisel. Hiljem Einstein kahetses abistamist, öeldes: „Kui ma oleksin teadnud, et sakslased ei tule aatomipommi loomisega toime, ei oleks ma midagi teinud.“

10. Einsteini nimi on anagramm

On leitud, et „Albert Einstein“ on anagramm väljendile „ten elite brains“ ehk kümme parimat aju.