Anne Bonny ja Mary Read.Foto: Mary Evans/Scanpix
Maailm
8. märts 2019, 13:48

Anne Bonny – ajaloo kuulsaim naispiraat (1)

Iirlasest piraadi Anne Bonny sünniaeg pole täpselt teada. Erinevate allikate väitel jääb tema ilmaletulek perioodi 1696-1705. Seevastu, kui kusagil on infot Anne'i sünnikuupäeva kohta, on see dateeritud 8. märtsile. Seega on paslik tänasel naistepäeval meenutada ajaloo kuulsaimat naispiraati.

Anne Cormac sündis Iirimaal, väikeses Kinsale'i kalurilinnas advokaat William Cormaci ja tolle teenija Mary afäärist. Kui avalikkus sai Cormaci abieluvälisest suhtest teada, otsustas ta koos Mary ja tütar Anne'iga Uues Maailmas õnne otsida. Pereisa alustas Lõuna-Carolinas tööd kaupmehena ning perekond oli õnnelik.

Aastate möödudes ilmnes Anne'i vägivaldne ning trotslik loomus. Isa kannatus katkes, kui Anne abiellus vähetähtsa piraadi James Bonnyga. Pere ütles Anne'ist lahti ning neiu kolis koos abikaasaga Bahama saartele New Providence'i. Seal asus mereröövlite peiduurgas, kus Anne sõlmis paljude piraatidega sõprussidemeid. Noor naine pettus sügavalt oma mehes, kui James 1718. aastal kuberner Woodes Rogersi heaks informaatoriks hakkas.

Anne'i elus algas uus etapp – ta sõbrunes piraadikapten John Rackhami ehk Calico Jackiga. Koos seilasid nad Rackhami laeval ning Anne'ist sai peagi kapteni armuke. Laeval ei teatud, et Anne on naine, sest ta oli end meheks maskeerinud. Kuubas sündis paaril ka ühine laps, kelle saatus on teadmata. New Providence'i naastes sattus Anne vahi alla. Vangistajaks oli tema abikaasa James Bonny, kes nõudis abielurikkumise tõttu naisele piitsutamist. Rackhamil õnnestus Anne päästa, ning nad põgenesid. Hiljem nad ka abiellusid.

18. sajandi illustratsioon Anne Bonnyst. Foto: Wikimedia Commons

Järgnevatel aastatel tegeles Anne Bonny aktiivselt piraatlusega. Koos teise kuulsa naispiraadi Mary Readiga said nad Kariibi merel tuntuks raevukate mereröövlitena, võideldes lahingutes meeste kõrval. Nad olid austatud piraatide hulgas ning kardetud ametivõimude poolt.

1720. oktoobris sai piraatide õnn otsa. Rackhami laeva ründas Jonathan Barneti juhitud „Kuninga laev“. Kallaletung tuli meeskonnale üllatusena – suurem osa neist oli purjus ning võimetud võitlema. Mereröövlid viidi Jamaicale, kus nad piraatluses süüdi mõisteti. Tollele ajale kohaselt, määrati piraadid poomise läbi surma. Rackham poodi üles, kuid Anne ja Mary palusid armu, sest nad olid rasedad. Seaduse järgi sai hukkamist lapse sünnini edasi lükata.

Mary Read suri peale sünnitust vanglas. Anne Bonny surma kohta täpsem info paraku puudub. Spekuleeritakse, et ta vabastati ning pöördus tagasi vanemate juurde, kus ta elas 1782. aastani. Pole võimatu, et sarnaselt Mary Readile, suri ka Anne vangikongis.