1922. aasta kujutuspilt lamedast Maast.Foto: Mary Evans/Scanpix
Maailm
7. märts 2019, 12:48

Kas Maa on veel kerakujuline või taaskord lame? (94)

Tuhandeid aastaid tagasi peeti Assüürias ja Babüloonias Maad liikumatuks plaadiks, mis seisab sammastel. Hiljem tulid antiikkreeklased välja teooriatega, et maa on kerakujuline – see on ka tänapäeval teaduslikult tõestatud ja (üld?)tuntud fakt. Siiski leidub maailmas hinnanguliselt miljoneid inimesi, kes usuvad, et maa on lapik. 

Lameda Maa kontseptsioon on viimaste aastate üks eriskummalisemaid trende. Eelmisel aastal linastus suurepärane dokumentaalfilm vandenõuteoreetikutest, kes üritasid kallite instrumentide abil tõestada, et Maa on lame. Novembris ka PÖFFil esitatud „Kurvi taga“ (Behind the Curve) kujutas „lamemaalasest“ entusiasti Bob Knodelit, kelle uurimisrühm ostis oma teooria –et Maa ei pöörle – tõestamiseks 20 000 dollarit maksnud güroskoobi. Samuti tehti katseid valguskiirtega, et lükata ümber faktiteadmine Maa kumerusest.

Nende eksperimendid läksid luhta, ning nad tõestasid soovitud tulemusele hoopis vastupidist – Maa pöörleb tunnis 15° ja on kerakujuline. Knodeli avalikud seisukohad jäid kõigele vaatamata teaduslikku tulemust taunivaks. Siiski lekkis tema vestlus eksperimendijärgsel konverentsil ühele teisele sama maailmavaate austajale: „Me ei taha seda ära rikkuda. Kui sa oled 20 000 dollarit selle kuradima güroskoobi alla pannud. See oleks halb. See mis ma sulle ütlesin, on konfidentsiaalne!"

Lameda Maa teooria on uuringute järgi kinnistumas eriti noorte seas. 2018. aasta veebruaris viis USA uuringuettevõte YouGov 8215 täiskasvanu seas läbi küsitluse Maa kuju kohta. 84% kõigist vastanutest olid kindlad, et Maa on ümmargune, ülejäänutel olid tekkinud kahtlused, või nad uskusid Maa lapikust. Uuring näitas, et vanemad inimesed usuvad rohkem faktidesse. 55+ vanuseklassis oli lameda Maa skeptikute osakaal 94%. Kõige nooremas vanusegrupis (18-24) olid kerakujulise koduplaneedi eksisteerimises kindlalt veendunud vaid 66% vastanutest. See väljendab, et pelgalt 2/3 noortest ameeriklastest usub täielikult, et Maa pole lame.

Mis viib massiivselt inimesi seda kummalist teooriat uskuma? Kas põhjuseks on fanaatikute internetis levitatav propaganda või ebapädev kooliharidus? Igatahes on lameda Maa uskujate arvukus murettekitavalt suur.