Allan Pinkerton 1862. aastalFoto: Wikimedia Commons
Maailm
6. märts 2019, 18:56

Iiri bandiitide terror – Allan Pinkertoni juhtum (6)

Pennsylvania kaevanduspiirkondi kummitasid 19. sajandi keskel iiri bandiidid ja terroristid rühmitusest Molly Maguires. Bande vandaalitsemine, rünnakud ja tapmised masendasid kaevanduste omanikke, kes kaotasid raha ja oskustöölisi. Seetõttu otsustasid nad ühendust võtta tolleaegse suurima detektiivi Allan Pinkertoniga.

Varitsusrünnakud, kallaletungid ja tapmised olid 1870. aastate alguses Pennsylvania söekaevanduspiirkondade kaevanduste omanikele igapäevased nuhtlused. Probleemi põhjuseks oli Molly Maguires – iirlaste jõuk, mis sundis vägivalla ja väljapressimise teel kaevanduseomanikke looma paremaid töötingimusi oma vaestele kaasmaalastele söekaevandustes. Tavaliselt algas rünnak sellega, et jõuk kinnitas öösel ohvri uksele ähvarduskirja.

„Härra Boss! Me anname sulle kaks nädalat oma tööst loobumiseks, ja kui sa seda ei tee, maksad selle eest oma eluga! See on Molly Maguiresi korraldus sulle, sa sitapea!“ Kaevandusomanikud, kaevanduste juhid ja streigimurdjad ei saanud ennast kusagil turvaliselt tunda. Nad võisid tänaval avalikult peksa saada, neid võidi maha lasta või isegi elusalt põlema pista. 1873. aasta sügisel sai Pennsylvania kaevanduste omanikel lõpuks küllalt.

Kuidas Allan Pinkertoni firma kaevandused maha rahustas, loe lähemalt veebruarikuu Imelisest Ajaloost.