Apollo 14 missiooni juht Alan Shepard kuu pinnal.Foto: Lightroom/Topfoto/Scanpix
Maailm
28. jaanuar 2019, 14:15

Maa vanim kivim leiti kuu pealt (9)

Paljud kivimid, mis asuvad Maal, on üsna vanad, kuid ükski neist ei olnud olemas sel ajal, kui maakera 4.5 miljardit aastat tagasi tekkis. Vanimad näidised, mis on Maalt leitud, on umbes poole nooremad. Nüüd on aga avastatud kivim, mis eksisteeris vaid pool miljardit aastat peale maakera tekkimist. Üllatav on asja juures ka see, et leid pole pärit Maalt, vaid hoopis kuu pealt, vahendab Popular Mechanics.

Kivim avastati ise ligi 50 aastat tagasi, kui Apollo 14 meeskond tõi 1971. aastal kuult palju näidiskive proovide jaoks. Teadlased on neid sellest ajast peale uurinud, ning hiljuti avastati, et üks proovikividest on üle 4 miljardi aasta vana. Geoloogid on kindlad, et see pärineb Maalt, sest kivim sisaldab siin levinud mineraale. Eksisteerib küll väike võimalus, et Maale toodud näidis on siiski kuu pealt pärit, kuid see oleks väga suur kokkusattumus, sest selle koostis erineb tunduvalt teistest kuult toodud kivitükkidest.

Kuid kas see, et Maalt pärit kivim leitakse kuu pinnalt on väiksem kokkusattumus? Tegelikult on küll. Tõenäoliseima teooria järgi oli kuu kunagi osake Maast, mis eemaldus planeedi küljest kokkupõrkel asteroidiga. Pole ebaloogiline, et suured asteroidid, mis päikesesüsteemi tekkimise käigus rohkelt ringi liikusid, põrkasid Maaga kokku ning seejärel eraldus kosmosesse kiviprügi, mis jõudis omakorda kuule.

Kivimi avastamine on olulise tähtsusega, sest nüüd ei pea teadlased enam oletama, millised olid kivimid noore Maa ajal. Ollakse optimistlikud, et kuult võib leida veel sarnaseid näidiseid, mis aitaksid geoloogidel rohkem Maa tekkimise protsessi mõista.