Kaksikud Ronnie (vasakul) ja Reggie Kray koos oma emaga 1965. aastal.Foto: Vida Press
Maailm
17. jaanuar 2019, 12:10

MÄRTMANID POLE AINSAD! Briti krimikaksikud hoidsid Ida-Londoni allilma oma käpa all (6)

Eile sai vanglast välja legendaarne ärikaksik Teet Märtman (endise nimega Kääpa), aga vennad Märtmanid pole sugugi maailma esimesed kaksikud, kes on olnud aktiivsed ka kuritegelikus maailmas. Brittidest vennad Krayd tegutsesid pool sajandit tagasi Ida-Londonis ning korraldasid sealset allilmaelu.

Ronald „Ronnie“ Kray ja Reginald „Reggie“ Kray olid brittidest kaksikud, kes organiseerisid 1950.-1960. aastatel Ida-Londonis kuritegevust. Nende jõuk oli tuntud nime all Firma. On imestamapanev, millega vennad tegelesid – relvastatud röövid, ärandamised, mõrvad, süütamised jpm. Siiski polnud  ikoonilised kaksikud rohmakad seaduserikkujad, vaid neis oli segu vägivallast ja karismaatikast. 

Ronnie ja Reggie omasid Londonis mitut ööklubi. Neile meeldis tähelepanu ning suhtlemine kuulsustega. Vennad tegelesid ka poksimisega – Reggie oli niivõrd edukas, et tal soovitati sellega professionaalselt tegelema hakata. Kriminaalse elukorralduse tõttu polnud see aga võimalik.

Kaksikud Krayd pääsesid oma kriminaalses elus tihti napilt vanglakaristusest, kuid viimaks nad 1968. aastal siiski arreteeriti. Aasta hiljem mõisteti vennad süüdi ning mõlemale määrati eluaegne vanglakaristus. Ronnie suri 1995. aastal insuldi tagajärjel. Reggie aga vabastati kaastundlikel alustel aastal 2000, kuid ka tema suri peagi, vaid kaks kuud hiljem – põievähi tõttu. 

Ronny ja Reggie Kray tegemistest loodi 2015. aastal linateos „Legend“, kus mõlemat kaksikvenda kehastab Hollywoody kuulsus Tom Hardy.