KUULSUSE KÜNNISEL: J. R. Salinger 1950. aastal. Järgmisel aastal ilmunud „Kuristik rukkis“ tungis noore põlvkonna südamesse, kuid kirjanikule muutus kuulsus ahistavaks ning ta otsustas pageda maale, New Hampshire'is asuvasse Cornishisse.Foto: Vida Press
Raamat
12. jaanuar 2019, 00:01

Raamatu „Kuristik rukkis“ autor Salinger oli ühtaegu erak ja seltskonnahing, tüdrukutemaias inimpõlgur, tervisefriik ja usuhull

Salingeri tüdrukutelembuses oli süüdi Charlie Chaplin? (2)

Raamatu „Kuristik rukkis“ autor Salinger oli ühtaegu erak ja seltskonnahing, tüdrukutemaias inimpõlgur, tervisefriik ja usuhull.

Raamatu „Kuristik rukkis“ autor Salinger oli ühtaegu erak ja seltskonnahing, tüdrukutemaias inimpõlgur, tervisefriik ja usuhull.

Jerome David Salinger kirjutas oma tuntuimat teost „Kuristik rukkis“ kümme aastat – ning kahetses kogu ülejäänud elu selle sündi. Ta ei talunud fänne, kes talle rahu ei andnud, teisalt aga oli kultusautoril kombeks läheneda teismelistele neidudele stammlausega „Ma olen J. D. Salinger ja ma kirjutasin „Kuristiku rukkis“.“

1. jaanuaril täitus 100 aastat raamatu „Kuristik rukkis“ autori J. D. Salingeri sünnist. USAs tähistatakse kirjaniku sünniaastapäeva tänavu laialdaselt. Oktoobris avatakse New Yorgi avalikus raamatukogus kultuskirjanikule pühendatud näitus, kus eksponeeritakse käsikirju, kirjavahetust, raamatuid ja kunstiteoseid Salingeri arhiivist.

Autori poeg Matt Salinger avaldas hiljuti Associated Pressi intervjuus arvamust, et isa kiruks suurejoonelised pidustused maapõhja. „Mu isa vihkas sünnipäevi, pühasid ja enam-vähem kõiki planeeritud või kultuuris ettenähtud pidustusi,“ ütles 58aastane näitleja, kes on mänginud näiteks filmis „Kapten Ameerika“.

Salingeri tuntuim teos „Kuristik rukkis“ (1951) on tundliku teismelise poisi eksirännak, mis põrmustab teeskleva ja võltsi täiskasvanutemaailma. Tuhanded noored tundsid end Holden Caulfieldis ära ning hakkasid tema loojat Salingeri kummardama. Teose populaarsus, kuid ka New Yorgi kirjanduselu, ärritas kirjanikku, ehkki ta oli 15. eluaastast peale ihanud, et ajakiri New Yorker tema loomingut avaldaks. Ta tundis, et ei saa enam rahulikult elada ja luua, ning kolis 1953. aastal sünnilinnast New Yorgist maale, üksildasse maavaldusesse New Hampshire'i osariigis. 

Oona Chaplin murdis Salingeri südame

Edasi lugemiseks: