Endine Nõukogude Liidu juht Mihhail GorbatšovFoto: Reuters/Scanpix
Maailm
21. oktoober 2018, 18:15

Endine Nõukogude Liidu juht Mihhail Gorbatšov hoiatab tuumalepingu lõpetamise tagajärgede eest

Gorbatšovi pahandab Trumpi tuumakokkuleppe lõhkumine: „See näitab mõistuse puudumist!“ (92)

Ameerika Ühendriigid teatasid hiljuti, et lõpetavad külma sõja ajal Venemaaga sõlmitud tuumakokkuleppe. Kokkulepe puudutas väikese ja keskmise suurusega tuumarakettide ja nende platvormide hävitamist, vahendab Iltalehti.

Nõukogude Liidu endine juht on Ühendriikide otsuse üle hämmingus ning peab lepingu lõpetamist suureks veaks. „Kas Ühendriigid tõepoolest ei mõista, milleni see viib?” kommenteeris külma sõja lõppemisse hindamatu panuse andnud Gorbatšov Vene uudisteagentuurile Interfax.

Gorbatšovi arvates ei tohiks sõlmitud kokkulepet mitte mingil juhul lõpetada ning selline otsus näitab mõistuse puudumist.

Ameerika Ühendriikide president Donald Trump põhjendab 1987. aastal sõlmitud lepingu lõpetamist sellega, et Venemaa on lepingust hoolimata tuumarelvi välja töötanud. Trumpi arvates oleks tulnud leping lõpetada juba Barack Obama valitsusajal, kuna tuumarelvade tootmisest Venemaal oldi juba siis teadlikud.

Venemaa president Vladimir Putin on teada andnud, et nõuab rohkem põhjendusi sellele, miks Ameerika Ühendriigid tahavad lepingust tagasi astuda.