Maailm
20. märts 2000, 00:00

Usuhullud põletasid end Uganda kirikus

Aafrika Ugandas põletas end kirikus rohkem kui 470 äärmusliku usulahu liiget. “See on uskumatu,” ütles politsei pressiesindaja Asuman Mugenyi. “Vaid kaks-kolm surnukeha on äratuntavad, teised on olukorras, mis ületab inimmõistuse piirid.”

Usulahk nimetas ennast Jumala Kümne Käsu taaselustajaks ja siiani arvati, et tegu on “rahulike lahkusulistega”.

Usulahk läks põletussurma Kanungu väikelinnas, mis asub Uganda pealinnast Kampalast umbes 350 kilomeetri kaugusel. Usulahu liikmed valasid endale parafiini ja bensiini, naelutasid kiriku uksed ja aknad kinni ning süütasid leegid. Linnaelanike väitel olevat parafiinõli “ära lausutud ja kaitsvat leekide eest”.

Uuslahu juht läks Euroopasse?

“Läinud nädala kolmapäeval korraldasid nad peo,” rääkisid linnaelanikud ajakirjanikele. “Tapeti kolm härga. Kanget napsi ei joodud, ainult karastusjooke. Neljapäeval kogusid nad oma vähesed isiklikud asjad kokku - rõivad, raha ja muu kraami – ning süütasid selle põlema. Nad panid endale selga valged, rohelised ja pruunid hõlstid, käisid sugulased ja tuttavad läbi, jätsid kõigiga jumalaga ning sulgusid kirikusse. Selle süütasid nad reedel. 17. märts valiti kollektiivseks enesetapuks seetõttu, et Neitsi Maarja oli lubanud tulla varastel hommikutundidel ja nad endaga paradiisi viia, ” rääkis üks linlane Anastasia Komuhanti. “Nad ütlesid, et see kirik on nagu Noa laev – valitutele,” lisas kohalik elanik Florence.

Veel pühapäeval ei olnud teada, kas usulahu vaimne juht

Joseph Kibweteere

oli enesepõletajate hulgas. Ta oli varem ennustanud, et maailmalõpp tuleb 31. detsembril 1999. ja siis ennustuse muutnud: “Häving saabub 31. detsembril aastal 2000,” kinnitas ta. Kibweteere oli varem katoliku vaimulik ja Uganda opositsioonipartei tähtsamaid liikmeid. “Ma lähen Euroopasse ja ehitan uue Noa laeva,” olevat ta oma pooldajatele läinud nädalal öelnud ja sundinud neid kogu oma raha talle andma.

Hukkus vähemalt 11 last

“Laske mind nende juurde,” karjus põlenud kirikuhoonet ümbritsevatele politseinikele Justine Rushenya. “Ma tahan surma!”

13 tema perekonnaliiget oli enesetapjate hulgas. Enamikus lapsed. Kindlalt on teada, et koos vanematega põletas end 11 last, kuid see arv võib olla suurem.

“Algul nad laulsid, siis kuulsime leekide keskelt karjeid, kuid need lakkasid kiiresti,” rääkisid linnaelanikud.

Äärmususulahkude riik

Vaeses Ugandas on levinud äärmuslikud usulahud. Läinud aasta septembris suutis politsei laiali ajada nn. Maailma Viimase Hoiatuse tuhatkond pooldajat, kes olid kogunenud hüsteerilisele missale. Kaks kuud hiljem tehti lõpp teismeliste naisprohvetite laagrile. Tüdrukud kuulutasid, et Jumalale ainus meelepärane tegevus on meesöömine ja palvetamine. Vägivaldseim Uganda usulahkudest oli kaheksakümnendatel aastatel asutatud Püha Hinge Liikumine, millest pärast vägivallatsemise keeldu on saanud sügavalt konspiratiivne Jumala Vastupanuarmee. Selle sadu liikmeid on end tapnud võitluses valitsuse korravalvurite vastu. Nad on veendunud, et usulahu võitlejate kasutada olev ”imeõli” kaitseb kuulide eest. Ka Jumala Vastupanuarmee on väitnud, et tahab saavutada piibli kümne käsu vastuvaidlematut täitmist maa peal.

Uganda massienesetapp on teadaolevaist suuruselt teine kultusmõrv. 1978. aastal pani Ameerika Ühendriikide võltsvaimulik

Jim Jones

Jonestowni džunglilaagris Lõuna-Ameerikas rohkem kui 900 oma pooldajat mürki neelama. Kõik hukkusid.