Foto: PUBG Corp.
Maailm
22. märts 2018, 14:21

Populaarne arvutimäng „PUBG“ ilmus mobiilil, ent see polegi kohutav!

Selle artikli teemaks pidi saama „Sea of Thieves“. Ma väga tahaks, et selle artikli teemaks oleks saanud „Sea of Thieves“! Kuid kuna tolle mängu serverid ei suutnud rinda pista värskete piraadihakatiste tohutu tsunamiga, siis on selle artikli teemaks hoopis äsja Eestis kättesaadavaks saanud tulistamismängu „PlayerUnknown’s Battlegrounds“ mobiiliversioon „PUBG Mobile“.

„PUBG Mobile“ on ülipopulaarse tulistamismängu edukalt mobiilidele ümber tõstetud versioon, mis jookseb sujuvalt ja mida on üllatavalt lihtne kasutada. See, et ma saan neid sõnu paberile laduda, tuleb üllatusena mulle endalegi, kuna ma poleks osanud oodata, et nii tark- ja riistvaranõudlik ning kiiretempoline teos nagu „PlayerUnknown’s Battlegrounds“ suudab mobiiltelefonidega nii valutult läbi saada. Näha, kuidas teos, millega toime tulemisel on minu üsna võimekal arvutil kohatisi raskusi, jookseb sujuvalt mu telefonil, on üsna sürreaalne.

Sarnaselt „PUBGi“ arvuti- ja konsooliversioonidele algab ka „PUBG Mobile“ avatari loomisega. Sellele järgneb graafikasätete paika sättimine, mida on telefonimängus mõneti üllatav näha, kuid tegu on positiivse lisandusega, mis võimaldab vanemate nutiseadmete omanikel mängu sujuvamalt jooksutada. Minu OnePlus 5 hinnati pärast kiiret konfiguratsioonikontrolli kõrgete sätete vääriliseks. Pärast seadete kalibreerimist paisatakse mängija juba avamenüüsse, mis peaks olema tuttav kõigile, kes on kokku puutunud „PUBGiga“ konsoolil ja arvutil. Palju kära tehakse kõiksugustest erinevatest auhindadest ja boonustest, mida saab lahti lukustada mängus erinevaid eesmärke saavutades, või ka lihtsalt teost regulaarselt käivitades.

Läbi Facebooki kutsusin mängu ka Ragnari, kellele piraadilaeva olid samuti „Sea of Thievesi“ serverite kohal rippuvad tormipilved karidele ajanud. Mängu leidmine käis kiiresti ja peagi laskusingi pea ees juba tuttavaks saanud saanud saare poole, seljas vaid langevari ja paar valgeid trussikuid. Olin koheselt üllatunud sellest, kui probleemideta „PUBG Mobile“ jooksis. Arvutil „PlayerUnknown’s Battlegroundsi“ mängides pistan sageli silma tujuka kaadrisageduse ja ühendusprobleemidega, kuid teose mobiiliversioon näib olevat need probleemid (minu jaoks) seljatanud. Ka mobiilil on jätkuvalt kohal äkitselt tühjusest kaardile laadivad puud ja põõsad, kuid mängu telefonile ümber tõstes on optimiseerimisega tehtud eeskujulikku tööd. „PUBG Mobile“ jookseb sujuvalt ja suuremate probleemideta.

Veel positiivsema üllatuse valmistas asjaolu, et „PUBG Mobile“ on telefonil ka reaalselt mängitav. Mõistagi ei ole mobiili puuteekraan niivõrd käepärane kui hiir ja klaviatuur või pult, kuid võttes arvesse riistvara kasutajaliidese piiratust, on tulemus kasutajasõbralik. Ekraani vasakpoolses osas asuv ringis pöidla liigutamine liigutab tegelast vastavas suunas. Mida kaugemale ringi keskpunktist sõrmega tõmmata, seda kiiremini tegelane liigub. Tulistamiseks tuleb vajutada laskemoona pildiga nuppu ja erinevalt mängu muudest versioonidest, laevad relvad end ise. „PUBGi“ laadse mängu jaoks kummalise valikuna on vaikimisi aktiveeritud ka kerge sihtimisabi, mis sihiku automaatselt lähima vaenlase peale tirib. Selle saab aga menüüst välja lülitada.

Telefoni väike ekraan valmistab mängijatele siiski mõnetisi raskusi. Näiteks on keeruline näha kauguses asuvaid tibatillukesi vaenlasi ning vahel võivad vaenlased jääda sõrmede varju, mille pidev kohalolu ekraanil on vajalik. Sellegipoolest on „PUBG Mobile“ edukalt telefonide jaoks optimiseeritud mäng, mis jookseb paremini, kui ma oleksin osanud oodata ja loota.

Tegu ei saa kindlasti olema arvuti- ja konsooliversioonide troonilt tõukajaga, kuid kiireks matšiks kolleegidega lõunapausi ajal sobib teos ideaalselt.