Õpilased jalutavad tundidest välja Stoneman Douglase keskkoolisFoto: Reuters/Scanpix
Maailm
14. märts 2018, 16:00

FOTOD JA VIDEO | USA kooliõpilased alustasid streiki (10)

Tuhanded Ameerika haridusasutused, peamiselt kesk- ja põhikoolid, kuid ka mõned ülikoolid ja algkoolid, lõpetasid kolmapäeva hommikul  kell 10 koolitöö. Õpilased lahkusid koolimajadest protestiks koolitulistamiste ning poliitikute vastu, kes pole teinud piisavalt, et tulirelvad ei satuks noorte kätte, kes neid siis koolikaaslaste surmamiseks kasutavad.

Esimesed protestijad alustasid Eesti aja järgi kell 16. Aktsioon algas aga tegelikult juba teisipäeval, mil pealinnas Washingtonis asetasid aktivistid Kapitooliumihoone ette tuhandeid lastejalatseid. CNN kirjutab, et jalatsipaare oli 7000 ringis, 80 reas ning need sümboliseerisid iga last, kes on alates 2012. aasta Newtowni koolitulistamisest tulirelvast saadud vigastustesse surnud. Igal aastal hukkub kuuli läbi umbes 1300 Ameerika last. Sarnane üritus toimus ka Eestis, kui Stroomi rannaliivale asetati 183 paari kingi mälestamaks enesetapu läbi hukkunud inimesi.

Õpilased valitsushoone ees: „Teie palved ei tee midagi“, „Meie veri, teie käed“ Foto: Reuters/Scanpix

Allolevat videot võeti üles muu hulgas Marjory Stoneman Douglase keskkoolis, kus 19aastane Nicolas Cruz täpselt kuu aega tagasi 14. veebruaril 17 inimest ära tappis.

Õpilased skandeerivad: „Nõuame muutust!“, „Tahame rahu!“ ning „Aitab juba!“. Kokku korraldati üleriigiliselt umbes 3000 protestiüritust, kirjutab ABC News. Õpilasprotestid toimuvad isegi Hawaiil ja USA Neitsisaartel. Enamik üritusi algasid 17minutilise vaikusega, iga minut ühe 14. veebruari tulistamise ohvri auks.

Õpilasprotest Washingtonis Foto: AFP/Scanpix

Ka 24ndal märtsil on plaanis järgmine protestiüritus, „March For Our Lives“ („Rongkäik elu eest“ eesti k. - toim.). See on samuti üleriigiline, kuid keskendub ennekõike pealinnale ning valitsusele. Kuupäev valiti pisut hilisem selleks, et Stoneman Douglase koolis hukkunud laste vanematel oleks aega leinata ja mõtteid koguda, et siis Kapitooliumimäel ka kõnesid pidada. Ka 20. aprillil on plaanis marssida, siis on USA ühe kurikuulsaima koolitulistamise, 1999. aasta Columbine'i tulistamise aastapäev.

Õpilaste protest Columbine'i keskkoolis Foto: Reuters/Scanpix
Tühjad lapsekingad Kapitooliumi ees Foto: AFP/Scanpix